Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Prezentacija u školama

Leave a comment

Dana 28. travnja 2015. godine članovi zagrebačkih radioklubova Dubrava i Hrvatska Flora Fauna,  upoznali su učenike sedmih i osmih razreda OŠ Ivana Granđe, Soblinec, područna škola u Adamovcu, s temeljnim informacijama o radioamaterskim aktivnostima. Prezentaciji su nazočili razrednici koji su podržali ovakav način edukacije svojih učenika. Samu videoprezentaciju pripremio je predsjednik Radiokluba Dubrava iz Zagreba, Drago, 9A6NDD, a u radu su mu pomogli operatorka Adrijana, 9A3DEE, i naš vrsni radiooperator i međunarodni sudac za brzinsku telegrafiju, Daki, 9A2WJ. Između ostalog, učenici su se upoznali sa značajem radioamatera u slučaju izvanrednih prilika i pomoći koju oni tada mogu pružiti. Za ovu prigodu u učionicu je postavljena radijska kratkovalna postaja a u školskom dvorištu jednostavna žičana antena. Oprema je izazvala veliko zanimanje kod učenika. Iznenađenje je bilo kada su Daki i Drago, na 7MHz lako pronašli grupu radioamatera, koji su se, čuvši o čemu se radi, vrlo rado odazvali te pozdravili učenike i profesore. Na taj način uspješno je prikazano učenicima kako izgledaju radioamaterske veze “uživo”.
Radioamateri se zahvaljuju osoblju OŠ Ivana Granđe na gostoprimstvu i pruženoj prilici da prikažu svoje aktivnosti, kao i učenicima koji su pozorno poslušali prezentaciju. Važno je napomenuti da je ovo samo jedna u nizu od planiranih prezentacija koje će održati u ovoj i drugim zagrebačkim školama a obuhvatiti će i druge praktične aktivnosti s kojima se radioamateri susreću u svome radu. Dio opreme za edukaciju biti će nabavljena sredstvima koja se očekuju od zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

(O školi: OŠ Ivana Granđe nalazi se u istočnom dijelu Grada Zagreba, u Gradskoj četvrti Sesvete. Školsko upisno područje obuhvaća djecu iz naselja: Soblinec, Popovec, Gajec, Šašinovec, Žerjavinec, Belovar, Lužan, Adamovec, Jesenovec, Glavnicu Gornju i Donju i Moravče. Osim iz navedenih naselja, u posljednjih nekoliko godina upisujemo i djecu iz naselja Budenec, koja se u našu školu upisuju zbog bolje autobusne povezanosti  u odnosu na njihovu matičnu školu u Sesvetskom Kraljevcu. OŠ Ivana Granđe Soblinec djeluje na pet dislociranih lokacija. Sjedište škole je u Soblincu, a područne škole nalaze se u Adamovcu, Belovaru, Glavnici Donjoj i Moravču.  Područne škole su od matične udaljene: Pš Adamovec- 6 km, PŠ Glavnica Donja- 11km, PŠ Moravče-11 km i Belovar- 3 km. Matična škola u Soblincu i PŠ Adamovec su osmorazredne škole, Glavnica Donja i Moravče su četverorazredne, a u školi u Belovaru nije organizirana nastava. Ove školske godine u školu je upisano 609 učenika u 33 razredna odjela).

Adamovec

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s