Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Geopark Communication Weekend 2015

Leave a comment

Nedavno smo najavili naše sudjelovanje u tradicionalnom Geopark Communication Weekend-u, na koji su nas i ove godine (peti put za redom) pozvali iz Parka prirode Papuk. Uz male promjene, u toj akciji sudjeluje stalna ekipa: Anica (9A7SSY), Daki (9A2WJ), Radovan (9A2SC), Vito (9A3GSV), Franjo (9A2MF) i Emir (9A6AA). Bilo je još zainteresiranih, no, s obzirom da je tamo bilo potrebno provesti dvije noći, ležaji su bili najveći problem.

Nekoliko dana prije odlaska pratili smo prognozu vremena koja nije bila ohrabrujuća. Imali smo velike planove koji su obuhvatili aktiviranje tri zaštićena područja: Posebni ornitološki rezervat Jelas (9AFF-032), Posebni rezervat šumske vegetacije Prašnik (9AFF-034) i zahtjevni Posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine (9AFF-093) u srcu Papuka. Na sam dan polaska dobili smo e-mail od ravnatelja Javne ustanove Brodsko-posavske županije, Josipa Bodrožić-Džakića, u kojem nam preporuča da se strpimo dok se od HCM ne dobije certifikat da Prašnik nije više minski sumnjiv. Znali smo da s našim terenskim vozilom možemo proći u dubinu šume, no, i g. Džakić nas je upozorio da s puta ne skrećemo. Dakle, 9AFF-034 ostavljamo za malo kasnije.

Stižemo u Jelas a kiša koja nas je pratila cijelo vrijeme kao da je i pojačala. Izlazimo da osmotrimo teren a odluka brzo pada: nema smisla pokisnuti do kože. Krećemo put Papuka.

Nakon sat vremena stižemo pred objekt te nakon unošenja stvari, u pauzama od kiše, postavljamo antene. Planirali smo postaviti tri postaje a za svaku od njih posebni stup sa žičanim antenama. Radit ćemo SSB, CW i digi, na 40, 20, 17 i 15 9A3GSV u svom krevetumetara. Ubrzo je naša prigodna pozivna oznaka, 9A1GEO, bila u eteru. Prilike neobične. I dok nam drugi daju 59+10db, mi se mučimo s njihovim signalima. Uz pojačanu kišu nebo paraju munje i negdje udaraju gromovi, pa odspajamo antene. Uz kasnu večeru, razgovaramo o mogućnostima da sutra ili prekosutra svojim prijevozom odemo do Sekulinačkih planina. Čak smo odabrali i lokaciju s koje bi radili…

Ubrzo se dio nas povlači na počinak a dio spaja antene i nastavlja s radom. Najlošije je prošao Vito, 9A3GSV, koji se prisjetio ratnih dana i obuke za preživljavanje u prirodi, te se smjestio na 4 spojena stolca. Pitamo ga ujutro, kako je spavao. “Odlično” – kaže on uz osmijeh. Tako ti je to kad si mlad (i najmlađi).
Subota je započela s kišom, no, oko 10 sati se pojavilo sunce a s njime i naša nada da će se dio ekipe uspjeti probiti do Sekulinačkih planina. Telefonski razgovor s renđerom (čuvarem prirode) Mirom Mesićem, malo nas je obeshrabrio.

Upozorava na moguće odrone i neprohodne makadamske ceste koje se penju do 800m visine. Pretpostavlja da je kiša učinila svoje. I večernji iznenadni susret s našim poznanikom, djelatnikom za održavanje staza, puteva i građevinskih objekata Parka prirode Papuk, popularnim indijanacIndijancem, odnio je svaku našu nadu. I on je rekao da se gore sada vjerojatno ne može te da prije polaska moramo nabaviti ključeve za rampe na koje ćemo naići. Indijanac je osoba markantnih crta lica. Kao da je ispao iz nekog od romana Karla Maya. Prije 5 godina vodio nas je do našeg objekta u predivnoj prirodi, na papučki Nevoljaš, i tamo ostavio Kažu da će ga angažirati u snimanju filma o Winnetou čija bi se radnja, navodno, trebalo odvijati na području Plitvica. Kad smo s njim razgovarali o tome, samo se zagonetno smješkao. Osjetim da bi mu bilo drago. Pričaju da sam ostane i po nekoliko dana u papučkim divljinama te da se u civilizaciju sam vrati pješice. Na slici ga vidimo s (lijeva na desno) Dakijem, Radovanom i Franjom. Kako je došao, tako je i nestao u kišnu noć.

(Nastavak slijedi)

.

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s