Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Sajam mogućnosti 2015

Leave a comment

sajam_mogucnosti_ivanicgradska1sajam_mogucnosti_ivanicgradska2Članovi radiokluba “Hrvatska Flora Fauna” sudjelovali su na Sajmu mogućnosti u u OŠ Frana Krste Frankopana (Zagreb, Ivanićgradska 24), u petak, 29. svibnja, od 10.00 do 13.00 sati, na kojemu je nazočilo dvjestotinjak učenika četiriju osnovnih škola. Riječ je o suradnji zagrebačke policije i odgojno-obrazovnih institucij i udruga, na kojem sudjeluju učenici osnovnih škola. To je prigoda da se učenici upoznaju s raznim mogućnostima koje će ih usmjeriti u korištenja slobodnog vremena. Bila je to dobra prilika da prikažemo i radioamaterizam kao jedan od segmenta tehničke kulture.

sajam_mogucnosti_ivanicgradska3sajam_mogucnosti_ivanicgradska4Na našem štandu postavili smo kratkovalnu radijsku postaju te inverted V antenu. Upravo tada u eteru su žarili i palili s hrvatskih otoka članovi našeg radiokluba, Mario, 9A4MX (aka DJ2MX, iz Njemačke) i Marijan, 9A1MB (koji je radio pod pozivnom oznakom RK Karlovac), pa su nazočni uživo mogli pratiti te aktivnosti i naše radioveze s njima.

Učenicima OŠ Dobrice Cesarića, OŠ Augusta Cesarca, OŠ Petra Preradovića i domaćinima OŠ Frana Krste Frankopana, predstavili smo dio svojih aktivnosti. Najzanimljiviji su im bili telegrafsko tipkalo (taster) sa zujalicom koje su probali većina njih. I to vrlo uspješno! Jedan učenik 4. razreda bez problema je otkucao SOS te rekao da su to Morseovi znaci koje su slali s broda Titanic kada je tonuo! Najuspješniji su dobili olovke, podloge za miša ili majicu. Naravno, svima su dostupne bila slane grickalice na našem stolu.
I ovaj puta bili smo jedini radioklub…
U ekipi su bili Paolo, 9A3DPL, Daki, 9A2WJ, Kiko, 9A9K i Emir, 9A6AA.

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s