Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Svijet radiovalova učenika OŠ Davorina Trstenjaka

Leave a comment

Na poziv ravnatelja OŠ Davorina Trstenjaka, gosp. Darka Cindrića, i profesorice fizike gđe. Matilde Šimunović, dana 26. svibnja 2017., članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna boravili u toj školi te sudjelovali u obilježavanju njenoga Dana. Radioamateri su pozvani da u sklopu svoga programa Svijet radiovalova (kao jedini izvana), uveličaju ovu proslavu.

Ugodno smo se iznenadili pile-up-om (radioamaterski: navala) na našem štandu! Zainteresiranih je bilo toliko da nije bilo ni trenutka odmora. Mnogi su do nas došli s roditeljima koje je također zanimalo što se tu događa… Cilj je bio na zanimljiv način prikazati učenicima barem mali dio od onoga čime se radioamateri bave. Izloženi su bili prototipovi jednostavnih sklopova koje će najesen ove godine učenici šestih i sedmih razreda te škole izrađivati uz nadzor članova RK HFF. Postavljena je bila i radijska postaja preko koje su, tijekom prezentacije, uspostavljene radioveze s operatorima iz Albanije i Alžira. 

Dosta je zanimanja bilo za pokušaj kucanja Morseovih znakova a najviše za traženje skrivenog odašiljača. Naših 10 ARG prijamnika (hvala zagrebačkom GUOKŠ) bili su non-stop u prometu. Svi su željeli pronaći taj čudesni uređaj koji neumorno sam šalje signale. Po pronalasku odašiljača ne znamo tko je bio sretniji, učenici ili njihovi roditelji. Mnogima je bila očita veza između ove igre i praćenja divljih zvijeri (risa, vuka i medvjeda) u prirodi, o čemu smo prije traženja pričali. Neki su spomenuli praćenje roda i kitova. Glas (i školski letak koji smo za tu prigodu načinili, u kojem se najavljuje radioamatersko sudjelovanje) brzo se pronio školskim dvorištem. Oni koji  su pronašli skriveni odašiljač žustro su objašnjavali novo pridošlima kako se to radi! Savjetovali su ih da ne traže najjači već najslabiji signal… Klinci su čekali u redu da se vrati grupa koja je otišla prije njih! Među njima je stajala i jedna djevojčica koja se uzrastom znatno razlikovala od ostalih. Na naše pitanje, od kuda je, ona je odgovorila: Iz vrtića!!! Očito, to je bila polaznica male škole. Uspješno je našla skriveni odašiljač. Ostali smo bez riječi…

Nakon aktivno provedena tri i pol sata, zaključili smo (po tko zna koji puta…) da je s klincima lijepo ali i naporno raditi… Većina ih nije prihvatila zdravo za gotovo što smo im pričali. Bistrih pitanja bilo je na pretek! A, trebalo je i razgovarati s njima uz postavljeni školski razglas… a i pohvatati ih po prepunom dvorištu nakon što su neki samouvjereno sami otišli s ARG prijamnikom…!  Doma smo se vratili umorni i zadovoljni.

Inače, ovo nije prvi dolazak radioamatera, članova RK HFF, u ovu školu. Zadnji puta je to bilo prije tri tjedna kada je učenicima sedmih razreda, u sklopu klupskog programa „Stručna predavanja za mlade“ na popularan način predstavljen povijesno-tehnički put „Od Nikole Tesle do suvremenih radioamatera“, a prije toga  predavanje „Dobro je činiti dobro“ s naglaskom na radioamaterske mogućnosti u kriznim situacijama.

 

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s