Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Potraga za lisicama i dalje traje! (II)

Leave a comment

Nastavno na prošli tjedan, evo nas danas, 20. srpnja, opet u “lovu na lisice”!

Glavni tragač nije tamo-neki lovac Luka, već član Radiokluba Hrvatska Flora Fauna, Ivica (među radioamaterima poznatiji kao 9A2HW)! Potraga za lisicama tijekom popularnog “Divljeg ljeta u ZOO-u” i dalje traje mada su prošli puta pronađene sve tri dobro skrivene lisice… Od kuda se samo pojavljuju više…?

U svom izvješću Ivica kaže: “… I današnja prijepodnevna ekipa bila je sastavljena od 25 dječaka i djevojčica. Bili su pažljivi ali i sudjelovali u razgovoru. U uvodu smo razgovarali o medvjedu, vuku, risu, divljoj mački i rodama. Nakon toga, traženje skrivenih odašiljača došlo je k’o naručeno. Postiglo je svoj pravi smisao. Pripremili smo jedan tekst o risovima i njihovom obilježavanju i zaštiti. Zamolio sam studente koji su nam bili u pratnji, da podijele nekoliko primjeraka časopisa ABC tehnike (br. 598 iz 2016., u kojem je prilog o GPS praćenju obilježenih roda Lete i  Tesle, koje su posebnom aplikacijom slijedili članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna).
Klinci su bili super. Na svakom križanju staza su se mijenjali i nanovo određivali pravac emitiranja sakrivenih „lisica“. Bila je to prilika da im se kažu temeljne stvari o rasprostiranju elektromagnetskih valova te funkcioniranju antene koja se nalazi u goniometru. Grupa je bila kompaktna – podjednakih godina. Shvatili su i što je odašiljač i prijemnik. Čak su pitali na kojoj frekvenciji odašiljači rade!” – kaže Ivica.

IMG_3421

Medin odašiljač

Veliko iznenađenje je bilo kada je školarcima pokazan jedan odašiljač koji je, kako su nam rekli, tri godine u ogrlici oko vrata nosio jedan lički medo. Što se dogodilo s njime i kako je izgubio odašiljač – nije nam poznato.

U Zagrebu je danas bilo preko 35°C…

Idući tjedan dolazi nova grupa…

 

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s