Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Zadnje “lisice” u srpnju!

Leave a comment

Nakon duljih vrućina u Zagrebu je osvanulo malo svježije ali oblačno jutro, 27. srpnja 2017. Odlazeći u ZOO razmišljali smo hoće li nam ova promjena vremena poremetiti dosadašnji raspored i zainteresiranost djece. Ipak, nisu ovo u pitanju igrice na pametnim mobitelima…

“Lisice” (odašiljače) smo rutinirano brzo postavili. Akumulatori koji ih napajaju (7 Ah), kao i oni u pojačalima (4 Ah) su dopunjeni a baterije u prijemnicima traju i traju… I baš desetak minuta prije razgovora, dizanja ruku, odgovora i učenja jednih od drugih – osjetiše se kapi kiše. Pomislih, nećemo moći pronalaziti skrivene “zvjeri” no nebo se smilovalo a par kapi kiše nisu nas rastopile. – kaže Ivica, 9A2HW, član Radiokluba Hrvatska Flora Fauna.

I u ovoj grupi stanje redovno: u sklopu Divljeg ljeta u ZOO vrtu, na druženje s radioamaterima, članovima RK HFF, došlo je njih 25!

Svi su pozorno slušali, dizali ruke a ponekad me čak i preduhitrili. Izgleda da su na sat došli dobro pripremljeni – kaže Ivica.
Ovdje su naučili i što je odašiljač, prijemnik, antena, kako se traže naše pitome “lisice” ali i ugrožene životinje. Vidjeli su i mali odašiljač koji je bio na medvjedu. S prijemnikom smo tražili smjer sakrivenih predajnika. Klinci su se smjenjivali na svakom križanju staza zagrebačkog ZOO-a. A tu i odrasli zalutaju. Oni, kroz čije ruke nije prošao ARG prijamnik u namjeri da odrede smjer signala, razdragano su, kad smo im prišli na dvadesetak metara, tražila odašiljače ispod stabala. Moram primijetiti da su danas djevojčice bile bolje i više praktično radile od dječaka.
Paulina iz Belgije izuzetno je bila usredotočena na predavanje. Čini mi se da nije ni treptala! – kaže Ivica.

U određivanju smjera i pronalaženju naših lisica svi su pokazali volju i umijeće a posebno su se iskazali: Eva iz O.Š. V. Nazora, Helena iz O.Š. D. Bazjanca, Bartol iz O.Š. Rugvica i Niko iz O.Š. Sesvete. Luna iz O.Š. V. Nazora, sudjelovala je na jednom, ali pravom ARG-u (!). Neke stvari se ne zaboravljaju: sama je znala odrediti smjer signala.

Sedamdeset (!) zajedničkih minuta je brzo prošlo. Svi potom požurili na sendvič i sokove u edukativni centar ZOO-a.

Vidimo se u kolovozu!

Pregled  dosadašnjih aktivnosti u srpnju:

https://9aff.wordpress.com/2017/07/20/potraga-za-lisicama-i-dalje-traje-ii/
https://9aff.wordpress.com/2017/07/14/potraga-za-lisicama-i-dalje-traje/
https://9aff.wordpress.com/2017/07/07/432/

 

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s