Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Opet “lisice” na Divljem ljetu u ZOO vrtu!

Leave a comment

Nastavlja se suradnja Radiokluba Hrvatska Flora Fauna i zagrebačkog ZOO-a a u sklopu Divljeg ljeta u ZOO vrtu, pa su i danas, prije zvizdana, u tom Vrtu sakrivene neobične “lisice”, odnosno – smješteni mali odašiljači. Vidimo da djeca već medvjedu dijele – sladoled: neka se malo ohladi… Ovih dana Sunce prži već od rana jutra. Ne da se Sunce – ne damo se ni mi.

Nešto prije 09.30 sati dolaze osnovci na neobičnu nastavu: Većini je to prvi susret s radioamaterima. Neobično je to: radioamateri pričaju o zaštiti ali i o posebnom obilježavanju naših ugroženih zvijeri, ali ne samo njih. U pratnji vrijednih edukatora (Maja Kocijan i Antonio Svorenji), koji brinu o djeci, njih dvadesetak je posjedalo na zidić u hladu u zapadnom dijelu ZOO-a i slušaju priče o medvjedima, vukovima i risovima a kao dodatak – o rodama. Kao u pravoj školi: napeto slušanje otvorenih usta, naravno, uz dizanje ruku… Slijede i pitanja: što je odašiljač, što je prijemnik…? I ono najvažnije: kao se otkriva sakrivena “lisica”.

Kada sam postavljao ta pitanja ostao sam i ja “otvorenih usta” kada je jedna od djevojčica izrekla točne  definicije odašiljača i prijemnika, s time da je pri tome spomenula i različite vrste prijenosa! Fantastično za djevojčicu od 11-12 godina. – kaže sveznalica i radioamater Ivica, član Radiokluba Hrvatska Flora Fauna, među radioamaterima poznatiji kao 9A2HW.

Zanijeli su se s pitanjima i odgovorima, tako  da je vrijeme brzo proteklo. Uzimajući u obzir i visoku temperaturu, danas je društvo ulovilo samo jednu “lisicu”, sakrivenu nedaleko od skloništa za risove. Ostale će sačekati sljedeću družinu znatiželjnih klinaca i klinceza.

Ivica kaže da su svi bili odlični a nekoliko njih je posebno bilo aktivno tijekom ovog zanimljivog druženja: Mia iz O.Š. Ante Starčević, Iskra iz O.Š. Šestine (pa to je ispod Medved~nice!), Daut iz O.Š. S.S. Kranjčević i Erika iz O.Š. Horvati. Moj djeda je prije točno  110 godina, išao tamo u prvi razred – veselo dodaje Ivica!

Na pitanje edukatora: tko je gladan? Svi su u glas povikali Jaaaaa! i pohitali u klimatizirani Edukativni prostor ZOO-a.

Neka od dosadašnjih druženja tijekom Divljeg ljeta u ZOO vrtu:

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s