Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

9A1WFF/p @ 9AFF-0056 (Special ornithological reserve Fojiška-Podpredoščica)

Leave a comment

Warning… (Gyps fulvus)

Po lijepom ali vjetrovitom vremenu, s 260 QSO’s u logu (na žalost, samo na 40 m), uspješno obavljena aktivacija reference 9AFF-0056. Rađeno je s mjesta gdje se cesta prema naselju Beli odvaja od glavne prometnice prema trajektu Porozina-Brestova, u podnožju brda Sis.

Dosta je znatiželjnika, koji su na tom mjestu skrenuli za mjesto Beli, zastalo te pitalo zbog čega smo istakli zastavu bjeloglavog supa… Ispričali smo priču…

Naselje Beli je usko povezano s ovim zaštićenim područjem: u njemu se, 130 m ponad mora, nalazi Eko-centar Caput Insuale, istraživačko edukacijski centar za zaštitu prirode. Ustanovljen je 1993 god. s ciljem zaštite bjeloglavih supova kao i čitave prirode i kulturno-povijesne baštine otoka Cresa. Iza zgrade Eko-centra podignuto je Oporavilište u kojem se nalaze ozlijeđeni supovi, ali i drugi strvinari. Godišnje se na taj način spasi i ponovo pusti u prirodu od 10 – 15  bjeloglavih supova koji bi bez oporavka posve sigurno uginuli. Najčešće nastradaju mladi supovi koji padnu u more ili odrasli koju se otruju zatrovanom hranom ili ozlijede.

Vezano uz prvu u nizu fotografija: Dvadeset metara južnije, gdje se odmah, pored ceste iza zaštitne ograde tlo strmoglavo spušta prema moru, zamijetili smo dolje brojne životinjske ostatke, odnosno, njihove strvine. Nesumnjivo je da se to mjesto rabi za odbacivanje onoga što čovjek ne može iskoristiti a supovi mogu. Neugodan miris zorno ukazuje na to. To je jedino mjesto gdje smo bjeloglave supove dok lete -mogli gledati odozgo…

Fotogalerija prikazuje nekoliko detalja…

Posebni ornitološki rezervat Fojiška-Podpredoščica nalazi se na otoku Cresu, na njegovom sjevernom dijelu. Zauzima obalni pojas otoka Cresa (6km) izmedu uvale Fojiška (45°05’N 14°22’E) i uvale Pod Predošcica (45°02,5’N 14°23,4’E).

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s