Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

I Anica, 9A7SSY, članica RK HFF, aktivna na FT8

Leave a comment

Anica, 9A7SSY

Na web stranicama Američke radioamaterske organizacije (ARRL) mogli smo pročitati sljedeći prilog:

New FT8 Mode Included in WSJT-X Beta Release

“A beta release of WSJT-X, version 1.8.0-rc1, includes a new FT8 mode, featuring a faster turnaround, and it’s already showing up on the bands. According to the notes for the candidate release, FT8 offers “sensitivity down to –20 dB on the AWGN channel,” and contacts 4 times faster than JT65 or JT9. An auto-sequencing feature offers the option to respond automatically to the first decoded reply to your CQ. The beta WSJT-X also offers a new mode for accurate frequency calibration of your radio, improved CAT radio control, and enhanced JT65, QRA64, and MSK144 decoder performance. According to The Daily DX, on July 11, Frank Donovan, W3LPL, reported what he called “lots of semi-rare DX activity” using the new FT8 mode. He mentioned A92AA, OY1DZ, VR2XMT, and YE2IJ on 40 meters, and TR8CA and YI3WHR on 20″.

Nova vrsta rada probudila je znatiželju i kod naših operatora a među njima je i naša Anica, 9A7SSY. Smanjenjem posla u turističkoj djelatnosti,  Anica,  po malo se opet sve češće približava radiopostaji! U ovoj godini počela je u proljeće pomalo hvatati ritam s digitalnom vrstom rada JT65, da bi je nakon ljetne (radio) pauze dočekala nova vrsta, FT8 koja se i Anici čini mnogo brža i praktičnija.  Dosta je automatizirana pa za nju ne treba mnogo nauke da se počne raditi!

Suprug Franjo, 9A2MF, kaže:

…Tako je sinoć, 24. rujna, nakon temeljnih uputa u kasnije večernje sate, na 20m, uz sreću da se lijepo otvorilo prema zapadu, napravila za redom nekoliko veza sa  SAD-om s kratkom pauzama za ponoviti CQ! Često se dogodi da zbog uvjeta, QSBa, QRMa treba ponavljati programom predviđene stavke, no tako je lijepo krenulo da je 8 veza išlo bez i jednog ponavljanja, tek na devetoj je trebalo jednu relaciju ponoviti!   Zaista, na taj način se dobije volja da se prvom prilikom opet bude aktivan! S obzirom da koristimo istu opremu za rad, bojim se ovih dužih jesenskih, zimskih večeri, trebati će nam dobri pregovori tko će od nas dvoje sjesti za postaju i iskoristiti slobodno vrijeme! 

Anici želimo puno uspjeha!

 

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s