Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

South 9AFF Tour by 9A2SC & 9A3GSV

Leave a comment

Vito, 9A3GSV, na otoku Mljetu (Nacionalni park, 9AFF-0004)

Članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna vratili su se s vrlo uspješne expedicije koju smo nazvali South 9AFF Tour. Kao bazu iz koje su polazili na aktivacije, odabrali su Cavtat, gradić južno od Dubrovnika. Ukratko: za 5 dana, od 25. do 30. rujna 2017. godine, aktivirali su 7 WWFF referenci (od kojih 4 zahtjevne i rare reference) te održali točno 1200 radioveza. Cijelo vrijeme rabili su uobičajenu opremu: odašiljač od 100W i žičanu antenu. Napajanje je bilo agregatom Honda EU10. Svi logovi su promptno dostavljani te odmah slani u 9AFF (kao i WWFF) bazu podataka.

Prva dva dana aktivirani su otoci smješteni ispred Cavtata, koji  čine jednu zaštitnu ornitološku cjelinu a zovu ih još i Cavtatski otoci. To su: Mrkan (9AFF-0024), Bobara (9AFF-0025) i Supetar (9AFF-0027). To su ujedno i najtraženije hrvatske 9AFF reference, iz kojih su do sada radile samo dvije ekipe.  Od Cavtata su udaljeni oko 2 km, a od Dubrovnika oko 7 km. Malo položeni prema pučini, svojim pružanjem prate karakteristični “dinarski” smjer prostiranja kopna (sjeverozapad – jugoistok) nadovezujući se jedan na drugog, dok je Supetar nešto izdvojen prema sjeveru u unutrašnjost zaljeva. Od 1975. godine područje je proglašeno ornitološkim rezervatom galeba klaukovca, a osim njih, fauna ove skupine otoka je relativno siromašna i slabo poznata. Pomanjkanje vode jedan je od presudnih ekoloških uvjeta za održanje životinjskog svijeta otoka. Osim jednog kamenog korita na Mrkanu koji služi za napajanje stoke, druge vode na otocima nema. Ono malo kiše ili rose što padne ljeti brzo ispari pod vrelim zrakama sunca.

S ova tri otoka dečki su održali 473 radioveze. Treba imati na umu da je dosta vremena oduzelo iskrcavanje ne svaki od otoka kao i povratak na kopno. Poznato je da otok koji nema lanternu ili neki čvrsti objekt, nema ni prikladno mjesto za pristajanje (mol). Takva su prva dva od tri navedena otoka te je pristup povezan s mnoštvo problema na koje naši žabari nisu baš uvijek navikli. A svaki otok i rad s njega ima svoju priču…

Je li netko spomenuo Murfija? Kako ono ide: “Ako nešto može poći naopako, poći će naopako”?
Zašto se počelo kasno raditi s Mrkana, pitaju neki? Radovan otkriva: Stigli na otok a Vito počeo panično kopati po torbama. Nema koaksa! Zovu barbu, Vito se vraća s njim u Cavtat, te s kabelom zurück na Mrkan! Na Bobaru su pošli samo zato da im barba pokaže da se tamo NE MOŽE iskrcati. Ipak, nakon teškog pristajanja i Radovanovog pada te povrede koljena, nekako su se iskrcali i počeli raditi. Supetar: Restoran i velika terasa vas čekaju – kaže barba. Iskrcali smo se a tamo nema nikoga – kaže Radovan. Gdje je nestao čovjek? Dečki počeli raditi a čovjeka nema. Lako za čovjeka al’ pića nema! Nema vlasnika ali je zato se od Dubrovnika valjao niski ogromni oblak koji ih je poklopio. Pokisli do kože i potrgali antenu… a Radovan par dana kasnije završio betežan

Sa Supetra su održali vezu s našim dragim prijateljem iz SAD-a, Billom, W1OW, koji nas vjerno prati po 9AFF aktivacijama.

September 26th, Lokrum island, 9AFF-0027, EU-016:

Pri kraju jučerašnjeg dana, upitali smo o planu za sljedeći dan. Radovan javlja: “Još razmatramo o mogućnosti za Lokrum. Vrijeme nije obećavajuće. Imamo dogovoren prijevoz za ujutro, ako ne bude kiše. Danas smo dovoljno pokisli.”
Ujutro, novi dan – nova želja…

Na Lokrum se može doći redovnom brodskom linijom iz Dubrovnika, no, ako dolazite iz Cavtata a kapetan kupi putnike po svakoj vali, onda to trajeeee. Naš dvojac je izazvao zbunjenost kod osoblja na Lokrumu a osoblje je zbunilo i njih: ubrzo je kontaktirana mjerodavna osoba čiji je suprug – radioamater. Tako sve prepreke nestale. Nestale? Popadali su kotači na novim kolicima, tako da su ih svakih par metara krpali…

S Lokruma su održane 104 radioveze. Putovanje iz Cavtata, povratak na Cavtat, loše propagacije… uzele su svoj danak.

September 27th, Special ornitological reserve Malostonski zaljev, 9AFF-0029

Nakon aktiviranja otoka Lokrum te povratka u Cavtat, dečki su sljedeći dan poranili prema Posebnom ornitološkom rezervatu “Malostonski zaljev (i Malo more)”, 9AFF-0029, s radom su počeli u 07:53Z te do podneva uspješno okončali i ovu aktivaciju. I ovdje ih je kiša potjerala no radili su pored auta pa je stvar odrađena bez problema.

Number of QSO-s: 175
Max Activators: 3
First QSO: 27.9.2017. 7:53:00
Last QSO: 27.9.2017. 10:24:00
Total duration: 151 min

September 28th, National Park Mljet, 9AFF-0004, IOTA EU-016

Do Mljeta treba doći. Jedna od mogućnosti je trajektom iz Prapratnog (Pelješac) do Sobre (Mljet) pa se treba prilagoditi plovidbenom redu. Dečki su s radom započeli oko 11:00Z i radili su dva sata uz solidnih 169 veza. Vrijeme početka nije baš naklonjeno našim operatorima no to su onih par sati kada kroz tišinu na 20m čujete i pokoji zanimljiv signal. I odavde su odradili Billa, W1OW ali i drugog Billa, onog iz Australije: VK4FW! Zbog takvih veza isplati se biti strpljiv te pozivati i kada na bandu nema nikoga.

Number of QSO-s: 169
Max Activators: 3
First QSO: 28.9.2017. 11:04:00
Last QSO: 28.9.2017. 13:07:00
Total duration: 123 min

Nakon uzastopnih aktivacija, operatora pomalo hvata i umor te pretpostavljamo da su se sada samo usredotočili na zadnju aktivaciju koja zahtijeva i izuzetan fizički napor… Po povratku s ove aktivacije, Radovan javlja: Vrijeme je bilo lijepo. Propagacije: puno statike, QSB… Sada upravo pada solidna kiša.

 

September 29th, Special forest reserve Šumski predjel Velika dolina, 9AFF-0102, IOTA EU-016

Velika dolina, 9AFF-0102, je zadnje zaštićeno područje koje smo dodali na našu a time i na World Wide Flora Fauna listu. Nalazi se u srcu Nacionalnog parka Mljet. Nakon što se skrene s glavnog puta, te nakon rampe vozi cca 100 m, nastavlja se pješice do koordinata s donje slike. Do te točke ne vodi ni makadamski put već neobilježena stazica s mnoštvo fizičkih prepreka. Stigavši u područje te nakon postavljanja opreme, dečki su za 220 minuta održali 277 radioveza. Bill, W1OW je opet u logu! Nakon ove aktivacije ukupni broj veza održanih iz te reference je 1.170. Podsjetimo da je zadnja aktivnost s te reference bila prije dva mjeseca. No, to nije smetalo da dečki izvrsno odrade planirano.

Dobro je znati:

Velika dolina je jedan od najvrjednijih ostataka makije. Brojni predstavnici makije: česvina, planika, zelenika, vrijes, lemprika, šmrika i dr. u tom predjelu odlikuju se posebnim karakteristikama. Pojedine su česvine visine do 15 m i prsnog promjera do 25 cm, a planike visine do 10 m i prsnog promjera do 15 cm. Šumski predjel ”Velika dolina” sa spomenutim karakteristikama nalazi se na nadmorskoj visini od 200-300 m, u odjelu 41 stare šumsko-gospodarske podjele Nacionalnog parka ”Mljet”.

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s