Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Članovi RKHFF u OŠ “Retkovec” (II)

3 Comments

OŠ Retkovec, 23. siječnja 2018.
Nastavljena je priprema učenika OŠ Retkovec za natjecanje mladih tehničara u čemu im pomažu članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna, a pod budnim okom mentorice profesorice fizike i politehnike, gđe Valentine Dijačić. Nakon prvog dana u kojem su znanja iz radiokomunikacija upijala dva učenika osmog razreda koja su se prijavila za sudjelovanje u natjecanju, danas su im se pridružile i tri učenice, koje su zadnji puta bile spriječene.

U školskom kabinetu Ivica, 9A2HW, član RK HFF objasnio temeljne principe rada jednostavnih sklopova s naglaskom na prepoznavanje elektroničkih elemenata. Ekipa je potom izašla na dvorište te se intenzivno uvježbavala u održavanju radioveza po zadanoj proceduri (na relaciji povjerenstvo – učenik. Vidi: https://9aff.wordpress.com/2018/01/20/clanovi-rkhff-u-os-retkovec/).

Ovaj puta pridružio se i Oto, 9A4OP, da podijelio svoja iskustva iz amaterske radiogoniometrije. Dvadeset metara od Otovog odašiljača snage 80 mW, postavljen je i odašiljač od 200 mW, tako da su učenici mogli tražiti prvo jedan a potom drugi uređaj. Odašiljači rade na različitim frekvencijama te je na goniometru bilo potrebno prvo odabrati signal jednog od njih. Snažniji odašiljač bio je sakriven iza jednog podebljeg drveta a slabiji na ravnoj, relativno čistoj livadi. Naravno, taj drugi, koji je bio vidljiv golim okom, učenici su tražili prethodno stavljajući crne, tj., neprozirne naočale. Nije bilo lako… ali ne s određivanjem smjera već – hodati naslijepo… Pogotovo kada te mentor nekoliko puta zavrti oko tvoje osi pa se ti snalazi! Ono što je slabovidnim i slijepim osobama lako, nama, videćima čini veliku prepreku. Tek s crnim naočalama učenici su osjetili svaku neravninu po terenu ali su i pored toga, besprijekorno točno došli tik ispred odašiljača i njegove antene. Za svaki slučaj, mentor je bio pored njih. I kada ih je on slučajno odgurao par metara izvan putanje, nekoliko pokreta goniometrom lijevo-desno i – smjer emitiranja odašiljača opet je tu. Vježbanje s crnim naočalama (ili povezom preko očiju) poslužiti će u slučaju da je na dan natjecanja (bilo koje razine) kiša što će značiti da će se nadmetanje održati u školskoj dvorani.

Da bi se što bolje pripremili i za gradsko (županijsko) natjecanje, Ivica, 9A2HW, za njih je načinio odašiljač male snage kakav će tijekom natjecanja učenici i tražiti. Čujete li u blizini Osnovne škole Retkovec, iz novog malog odašiljača Morzeovo slovo “R” – to se vrijedni učenici i učenice spremaju za natjecanje iz Radiokomunikacija.

OŠ Retkovec, 19. siječnja 2018.

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

3 thoughts on “Članovi RKHFF u OŠ “Retkovec” (II)

  1. Pingback: Članovi RKHFF u OŠ “Retkovec” (VIII) … | Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“

  2. Pingback: … učenici OŠ “Retkovec” na Županijskom natjecanju | Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“

  3. Pingback: Beni ide dalje… | Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s