Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Članovi RK HFF na Znanstvenom pikniku

Leave a comment

25.-27.5.2018.
Na Znanstvenom pikniku održanom na zagrebačkom Jarunu, sudjelovala su dva člana RK HFF (9A2HW i 9A6AA). Prvi dan društvo im je pravio i Željko Ulip, 9A2EY, a druga dva dana simpatična Jelena iz RK Međimurje. Postavljena je klupsku (RK HFF) kratkovalnu radijska postaja (i antena, of course) te agregat, izložene su bile klupske QSL-kartice, sakriven jedan odašiljač, pripremljeni ARDF prijamnici (s pojačalom, made by 9A2HW), njihova tradicionalna ogrlica s odašiljačem (kojom su prije nekoliko godina praćena dva vuka; poklon prof. Hubera s Veterinarskog fakulteta), ukratko – za svakoga ponešto.
Radijskom postajom posjetiteljima je prezentirano održavanje amaterskih radioveza a put od štanda do sakrivenog ARDF odašiljača prijeđen je bezbroj puta! I mladi i oni stariji željeli su se iskazati u tome. Isto tako, svi su pozorno slušali zanimljivu priču o migriranju divljih zvijeri te ptica selica a u svjetlu amaterske radiogoniometrije.

Čulo se bezbroj zanimljivih pitanja a radioamateri-edukatori bili su spremni za svako od njih…: pa zar radioamateri još postoje? Zar se i dalje koriste Morzeovi znaci? Koliko vremena treba da se oni nauče? Koliko radioamatera ima u Hrvatskoj? Na kojim frekvencijama radite? Možete li uspostaviti radiovezu s onima koji koriste CB postaju? O čemu sve razgovaraju radioamateri? Zašto se Radioklub zove Flora Fauna? Zašto se prati najtiši signal odašiljača a ne najjači? Kako znate da je sakriveni odašiljač ispred a ne iza vas?

U svakom slučaju nije bilo dosadno. Nekoliko stotina posjetitelja prodefiliralo je područjem piknika

Evo kako je na stranicama HRS-a najavljen taj događaj:

“Hrvatski radioamaterski savez aktivno sudjeluje na manifestaciji 7. ZNANSTVENI PIKNIK koja se od petka, 25.5. do nedjelje 27.5.2018. godine održava na Jarunu u Zagrebu (Otok Univerzijade). Organizatori manifestacije su Udruga profesor Baltazar, Institut Ruđer Bošković, CARNet, Zadruga ZEZ.

Tema ovogodišnjeg Znanstvenog piknika je „Čarolija znanstvene animacije“. Predstavnici HRS-a prezentirati će svim zainteresiranim posjetiteljima radiogoniometriju i radijsku orijentaciju.

Kroz nastup radiogoniometrije i radijske orijentacije prikazat će se način istraživanja životinjskog svijeta uz pomoć odašiljača. Demonstrirat će se znanstvena primjena radijske komunikacije na način da će se postaviti odašiljač u prirodu upravo onako kako bi se postavio na životinju te će se pomoću radijskog prijemnika pronaći mjesto gdje se nalazi životinja, tj. mjesto u prirodi koje simulira životinju. Ovaj pristup se koristi u proučavanju životinjskog svijeta. U Republici Hrvatskoj ovim sustavom se istražuju životinje poput medvjeda, vuka ili risa.”

Evo i službene najave ovog događaja:

Dobro došli na Znanstveni piknik, pionirsku i najveću  manifestaciju popularizacije znanosti u Hrvatskoj! Evo nas već sedmu godinu za redom, puna tri dana, ove godine na novoj lokaciji, Otoku Univerzijade jezera Jarun u Zagrebu!

Znanstvenu zabavu ove godine za nas priređuje rekordan broj od tri stotine edukatora na devedeset pozicija – pojedinci, udruge, ustanove, tvrtke, fakulteti, muzeji – i oni najdragocjeniji – učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Ove godine ih je već tridesetak, najviše iz Krapinsko-zagorske županije, županije partnera ovogodišnjeg piknika.

Cilj je svih naprednih snaga u društvu okupljenih oko Znanstvenog piknika popularizirati znanost najširoj publici i podizati svijest o potrebi da Hrvatska dobije mjesto na kojem će znanstvena zabava biti dostupna građanima svaki dan.

Na sve pikničare budnim okom pazi profesor Baltazar, organizirane grupe kroz program provode stručnjaci Hrvatske akademske istraživačke mreže CARNet, a znanstvenu komponentu u metodama poučavanja svih edukatora provjerio je Institut Ruđer Bošković.

Dobro došli i računajte na prolazno vrijeme od nekoliko sati – jer Znanost je zabavna!

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s