Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Winter School of Technical Skills

Leave a comment

10.1.2019.
Ovogodišnja Zimska škola tehničkih vještina koju, kao program od posebnog interesa za Grad Zagreb organizira i provodi Zagrebačka zajednica tehničke kulture (ZZTK), uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, održava se od 7. do 12. siječnja 2019. u Domu Crvenog križa. Dom je smješten u srcu Parka prirode Medvednica (9AFF-0013), na visini od 955m.
Među brojnim udrugama, članicama ZZTK, nastupa i Zagrebački radioamaterski savez kojega će predstaviti članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna a svoju je prezentaciju imao 10.1.2019. Tom prigodom iz Doma je radila je postaja 9A1WFF/p.

(9A1WFF/p @ 9AFF-0013 – January 10, 2019)

The first group…

This year’s Winter School of Technical Skills, organized and implemented as a program of special interest for the City of Zagreb, is organized by the Zagreb School of Technical Culture (ZZTK), with the financial support of the City Office for Education, from 7 to 12 January 2019 at the Red Cross house. The house is located in the heart of the Medvednica Nature Park (9AFF-0013), at a height of 955m asl.
Among the numerous associations, members of ZZTK, also participates the Zagreb Amateur Radio Association, presented by members of Radio Club Croatia Flora Fauna, on 10.1.2019. On that occasion, boys were active under 9A1WFF/p. (Thanks Google!)

Dvojac iz Radiokluba HFF (9A2HW i 9A6AA) je poranio te se prema Sljemenu, odnosno, Domu Crvenog križa uputio rano ujutro, 10. siječnja 2018. Po vijugavoj cesti do vrha Medvednice sporo se vozi. Slijedi spuštanje do Doma Crvenog križa. Na predviđenoj lokaciji su stigli prije 10.00 sati. Žure se jer ih tamo čeka grupa od 34 učenika. Vrijeme prohladno, temperatura -4°, s vjetrom i pokojom pahuljom. Cesta je dobro očišćena.

Postavlja se antena za 40 m. Taman kad je na stolovima sve izloženo, stiže prva grupa učenika. To su dečki i cure iz nižih razreda zagrebačkih osnovnih škola. Vesela družina pozorno sluša priču koju su dečki iz Radiokluba HFF toliko puta već ispričali: o životinjama koje na sebi nose radijski odašiljač. Manji ili veći. Pametne glave postavljaju bezbroj pitanja. Potom isprobavaju ručne radijske postaje uspostavljajući prvi puta prave radioveze. Jedan drugoga upozoravaju da se na kraju obvezno mora reći “prijem”. Svima je zanimljivo otkucati Morzeovim znacima svoje ime. Na kraju, u praksi se provjerava što su danas čuli i naučili: ide se vani i pronalazi sakriveni odašiljač. Nije baš ugodno. Snijeg nošen vjetrom udara u lice.

Nakon sat vremena i ove mlađe grupe došao je red i na one starije: viši razredi osnovnih škola i pokoji srednjoškolac! I njima pričamo istu priču uvažavajući njihove godine i predznanje. Kada je došlo vrijeme traženja odašiljača – cure su bile odlučnije. Brzo su se pripremile za zimski ugođaj…

Prije polaska iz Doma radi se na 40 m, kao 9A1WFF/p @ 9AFF-0013. Uz dječju graju to nimalo nije lako. Ne zna se je li napornije CW ili SSB. Neki signali su na granici šuma. Lokacija Doma je vjerojatno dobra za neke stvari no za radioamatersku aktivnost na HF sigurno nije. Nakon 103 veze, još uvijek ima zainteresiranih. Želimo se prije mraka spustiti u civilizaciju jer snijeg i dalje pada a magla je sve veća, pa prekidamo s radom… Zimske su gume na autu, lanci u prtljažniku, no, nikad se ne zna… Već je prošlo 15.30 sati. Na autu je napadalo 10 cm snijega…

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s