Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Zagreb: Preparations for the 61st Competition of Young Technicians 2019 (State level)

1 Comment

61st Competition of Young Technicians 2019 (State level)
61. Natjecanje mladih tehničara (državna razina)


Odlukom Državnog povjerenstva 61. natjecanja mladih tehničara, na državnom natjecanju koje će se od 25. do 28. ožujka 2019. godine održati u Poreču, iz područja Radiokomunikacije, sudjelovati će i 4 učenika zagrebačkih osnovnih škola. Podsjećamo, riječ je o učenicima iz OŠ Retkovec, OŠ M.J. Zagorke i OŠ Ljubljanica, čiji su mentori tajnik i predsjednik Radiokluba Hrvatska Flora Fauna.
Sada slijedi još intenzivnija priprema s težištem na umijeće lemljenja i odrađivanje pravca i smjera odašiljanog signala skrivenog odašiljača.


23.3.2019. (OŠ Ljubljanica i OŠ M.J. Zagorke) 150 minuta na Jarunu
Danas smo dali slobodan dana našim profesoricama tehničkoga. Valentina, Katarina i Vesna odmaraju a na mjesto animatora uključili su se – roditelji! Bila je to snažna podrška članovima Radiokluba HFF kojima je ovo bio zadnji dan priprema za 61. NMT!
I dok je Katja (OŠ Ljubljanica) slavila rođendan, Josip (OŠ Retkovec) bio spriječen drugima aktivnostima, Janovi (OŠ Ljubljanica) i Gabrijelovi (OŠ M.J. Zagorke) roditelji došli su na ŠRC Jarun vidjeti čime se to njihova djeca intenzivno bave zadnjih 5 (!) mjeseci te dati podršku i njima i mentorima iz Radiokluba HFF. Kad smo mu se predstavili, Janov tata reče: O vama sve znamo! I ja sam se davno bavio time u Pakracu ali tada se to zvalo Lov na lisicu“. Naravno, to je ista tehničko-športska disciplina koje se sada malo znanstvenije naziva: amaterska radiogoniometrija (ARG). Netko nam je lisice ukrao iz naziva. Valjda zbog toga da bi se što više približili engleskoj inačici: Amateur radio direction finding (ARDF).

Predivno vrijeme na Jarunu i mnoštvo posjetitelja mamili su nas da iskoristimo priliku. Sakriva se jedan odašiljač, pa ga Jan i Gabrijel istovremeno traže. Potom sakrivamo drugi odašiljač – traži ga jedan učenik te po pronalasku i javljanja koordinata unesrećenoga ostaje na klupi s jednim mentorom a u potragu ide drugi. I tako naizmjenično. Dobro su se natrčali. I mentor Emir mijenjajući svakih par minuta položaje odašiljača.

Posebno nam je drago što su nam se Janovi i Gabrijelovi roditelji zahvalili na svemu što činimo za njihovu djecu!
Hvala profesorima iz OŠ Retkovec, OŠ Borovje, OŠ M.J. Zagorke i OŠ Ljubljanica kao i roditeljima svih učenika koje smo obučavali, da su nam dopustili da prenesemo barem malo našeg znanja njihovim učenicima, odnosno, djeci.

Toliko o tome.

I za kraj, jedna zanimljivost: učenike četiriju zagrebačkih osnovnih škola, kao što smo rekli, za nastup na 61. natjecanje mladih tehničara već pet mjeseci pripremaju dva člana iz RK HFF. Zbog birokratsko-formalnih razloga kao mentor u Poreč ide samo jedan od njih (Ivica Vrbanović). Drugi – ne. On će u svom trošku jer želi biti moralna podrška onima koje je tako dugo podučavao. Naime, oni koji o tome odlučuju nikada nisu tako nešto napravili niti znaju kakav je tu trud bio potreban. Hvala Agenciji za obrazovanje.
Ipak, najvažnije nam je da je ekipa koju smo za natjecanje zajedno (profesori iz škola, učenici i članovi RK HFF) iznjedrili, sada spremna za natjecanje. I ne samo za to…


19., 20. i 21.3.2019. (OŠ Ljubljanica, OŠ Retkovec i OŠ M.J. Zagorke)

Još tri dana bez pauze: dvojac iz OŠ Ljubljanica (Katja i Jan) pojačao je svoje pripreme radom u školskoj učionici (19.3.). U OŠ Retkovec stigao je Gabrijel iz OŠ M. J. Zagorke (19.3.) gdje ga je dočekao Josip. Mentori su odlučili da se (pred)zadnji trening, po predivnom vremenu, odigra na travnatim površinama ŠRC Jarun (21.3.). Bio je to pravi pogodak: u školskom dvorištu i Jan i Sara poznaju svako stablo i kamen a sada su na nepoznatom terenu. Dolje je par fotografija koje zorno prikazuju navedene aktivnosti… I profesorica Vesna je uživala u jarunskom proljeću…
U subotu će se na Jarunu naći svi “naši” učenici, budući natjecatelji, koji mogu doći, jer je karta za Poreč već u džepu.


13., 14. i 15.3.2019. (OŠ Ljubljanica, OŠ Retkovec i OŠ M.J. Zagorke)

Članovi Radiokluba HFF ubrzano rade s učenicima koje pripremaju za nastup na Državnom natjecanju. Susreti su zaredali, pa ćemo to popratiti samo s fotografijama snimljenima u OŠ Retkovec (gdje Josipu dolazi Gabrijel iz OŠ M.J. Zagorke) i OŠ Ljubljanice (gdje se pripremaju Jan i Katja). U opisu nekoliko (od pregršt) fotografija navedeni su podaci o školi i datum obavljenih priprema.

Svih četvero učenika su prijatelji, pomažu i hrabre jedan drugog a za 9 dana postaju “ljuti suparnici” 🙂 .


6.3.2019. OŠ Ljubljanica

Ravnateljica Bertović čestita Katji.

Da bi savladao neprijatelja moraš ga dobro upoznati: Jan proučava antenu odašiljača…

U OŠ Ljubljanica, od kuda dolaze dvoje prvoplasiranih učenika, odmah se krenulo u svladavanje tajni lemljenja a mentor Ivica, iz Radiokluba HFF je najpozvaniji za to. Sedmaš Jan već ima bogato iskustvo u tome i davno je osjetio miris kalafonija. A kažu: tko ga jednom osjeti – o njemu i lemljenju postaje ovisan…

Njegova kolegica Katja je uspješno savladala prvi sat. Ni lakirani noktići nisu bili prepreka… U međuvremenu, Jan pokazuje drugom članu RK HFF što je do sada naučio o traženju skrivenog odašiljača: I neizbježno “Povjerenstvo, ovdje …., čujemo li se?”, je tu…

Pri kraju obuke stigla je i ravnateljica, prof. Bertović. Izuzetno joj je drago što na 61. Državno natjecanje idu i njena dva učenika. Uz prigodne poklone čestitala je Katji i Janu. Ni mentore Ivicu i Emira iz Radiokluba HFF nije zaboravila. Svima je poželjela puno uspjeha u nastavku priprema za zadnju razinu.
Obradovala nas je i vijest o zajedničkom uspjehu ovih učenika i njihovih mentora objavljena na mrežnim stranicama OŠ Ljubljanica!

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

One thought on “Zagreb: Preparations for the 61st Competition of Young Technicians 2019 (State level)

  1. Pingback: Pripreme: 61. državno NMT | DPTKZG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s