Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Workshop: Electronics and Radio Communications (Elementary School Posavski Bregi)

Leave a comment

17.12.2019.
Workshop: Electronics and Radio Communications.
(Preparations for the Young Technicians Competition, Elementary School Posavski Bregi)

Radionica: elektronika i radiokomunikacije
(Pripreme za natjecanje mladih tehničara, OŠ Posavski Bregi)

Na zamolbu ravnateljice gđe. Renata Koić i profesora Tomislava Faisa iz OŠ Posavski Bregi, članovi Radiokluba HFF posjetili su 17. prosinca i tu osnovnu školu.

Na motivacijskom predavanju nazočilo je 40 učenika svih viših razreda, tri profesora i ravnateljica škole. Tijekom sat vremena upoznali su se s radioamaterizmom te čime se sve radioamateri bave. Naravno, i amaterska radiogoniometrija je nezaobilazni segmen toga hobija.

Na praktičnu radionicu koja je potom uslijedila došli su učenici kojima je tehnička kultura malo bliža nego ostalima. Uz nazočnost mentora i profesora na eksperimentalnim pločicama radili su tehničke uradake te se tako upoznali s otpornicima, kondenzatorima i diodama.

Zadnji sat su u školskom dvorištu vježbali traženje skrivenog odašiljača što su izuzetno uspješno odradili. 

Tri sata su brzo prošla. Obećali smo ravnateljici, profesoru te učenicima Karlu, Dominiku, Nikki, Andreju, Valentinu, Pauli, Kristijanu, Marinku i Filipu da ćemo doći opet početkom siječnja…

Evo par dojmova (9A2HW):

“Područje južno od Ivanić grada odnosno južnije od autoceste Zagreb – Lipovac. Posavski Bregi su lijepo mjesto uz samu cestu. Škola je uređena s novom dvoranom.

U susretu s djecom uviđamo njihovu zainteresiranost za naše područje a primjećujemo da su zaista dobri i pažljivi.

Kao radioamater ne mogu se oteti dojmu o prostranosti mjesta i polja za podizanju antena. Žičane antene kao Beverage, Long wire, dipoli pa i antenski stup za Beam postaviti jer mjesta ima u izobilju. DIVOTA!

Nažalost oko 17.00 san prestaje, jer vrativši se u Zagreb, realnost je samo zgrada i podsjetnik kako na krovu svoje zgrade ne smijem postaviti ni GP antenu jer susjeda je opterećena zračenjem “teška“ sama sebi. To je radioamaterska realnost…”

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s