Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Technical workshop for technical culture teachers (teachers as students)

Leave a comment

Report
from the County Expert Council of Teacher of Technical Culture

Izvještaj
sa Županijskog stručnog vijeća (Zagreb 1) učitelja Tehničke kulture

Na temelju Plana i programa Agencije za odgoj i obrazovanje, u Zagrebu, u OŠ Borovje, dana 30. siječnja 2020. godine održano je Županijsko stručno vijeće učitelja Tehničke kulture. Na tom stručnom skupu koji je organizirala voditeljica Vijeća Silvana Pešut Vitasović, dipl. ing., nazočilo je 26 učitelja tehničke kulture i 2 mentora iz Hrvatskoga radioamaterskog saveza.

Dnevni red skupa je bio:

  1. „Aktivni elektronički elementi“, prezentacija
  2. „Generator zvuka“, radionica
  3. Natjecanje mladih tehničara, opće informacije.
  4. Kratki prikaz događanja na ljetnoj školi pedagoga TK- Konstrukcije i obrada materijala.
  5. Predstavljanje ankete i istraživanja prof. Damira Purkovića „Preferencija učenika prema tehnici, tehnologiji i održivom razvoju“.

Nakon uvodne riječi voditeljice ŽSV-a gđe. Silvane Pešut Vitasović, prva prezentacija koju je održao nastavnik tehničkog odgoja Hrvoje Mučnjak, struč. spec. ing. techn. inf., bila je „Aktivni elektronički elementi“. Bila zamišljena kao  „zagrijavanje“ i motiviranje učitelja za prezentaciju „Primjena aktivnih elektroničkih elemenata“ te radionicu „Generator zvuka“, koje su održali Emir Mahmutović, mag.polit. (9A6AA) i Ivica Vrbanović, ing. elektr. (9A2HW), članovi Hrvatskog radioamaterskog saveza.

Radionica „Generator zvuka“ u naravi je predstavljena izradom elektroničke tvorevine Sklop za generiranje i učenje Morseovog kôda iz područja Radiokomunikacija. Uz savjete mentora  iz Hrvatskog radioamaterskog saveza, u izradu su bili uključeni svi nazočni učitelji koji su na eksperimentalnim pločicama a prema priloženoj dokumentaciji i elektroničkim komponentama, imali priliku načiniti ovaj zanimljiv i poučan sklop koji je za ovu priliku pripremio mr. sc. Željko Ulip iz Hrvatskog radioamaterskog saveza. Okosnica tvorevine je integrirani krug NE555 a učiteljima tehničkog odgoja su objašnjene njegove brojne mogućnosti u primjeni pri edukacije učenika. Naime, taj aktivni elektronički element nalazi se i u sklopovima u Natjecanju mladih tehničara. Tijekom radionice mentori su odgovarali na postavljena pitanja te pomogli u ispitivanju ispravnosti tvorevine. Pojasnili su da  je Morseov kôd izmišljen prije 185 godina, te su predstavili njegove mane i prednosti uz činjenicu da se danas, i pored suvremenih načina komuniciranja, zbog svoje jednostavnosti i dalje koristi u brojnim radioamaterskim aktivnostima. Neki od nastavnika su se prvi puta susreli s ovom tematikom te su obećali da će iduće godine i svoje učenike uključiti u pripreme za natjecanje mladih tehničara iz područja Radiokomunikacija.
Nastavnici su ponijeli svoje uratke i dokumentaciju s namjerom da ih pokažu učenicima u njihovim školama. Hrvatski radioamaterski savez je osigurao materijalne resurse za provedbu ove radionice.

Silvana Pešut Vitasović, dipl. ing, potom je ukratko predstavila sve što je potrebno za uspješno provođenje i prijavljivanje 62. Natjecanje mladih tehničara (školska razina),  te se osvrnula na Ljetnu školu pedagoga u organizaciji DPTKZ koja je održana u kolovozu 2019. u NCTK u Kraljevici.

Na kraju skupa učitelji su pozvani da se uključe u anketu koju provodi profesor sa  UNRI Damir Purković pod nazivom „Preferencije učenika prema nastavi Tehničke kulture i međupredmetnoj temi Održivi razvoj“  te su najavljene radionice u organizaciji HSPTK „Programibilno raskrižje“ koja bi se trebala održati tijekom veljače. Najavljen je i stručni skup tijekom veljače ili ožujka u organizaciji MZOS „Škola za život“.

Uočeno je da su nastavnici bili zadovoljni sadržajem ovog skupa koji je trajao od 17.30 do  20:00 sati.

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s