Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

9A0FF/p @ 9AFF-0085 (Special forest reserve Babji zub – Ponikve)

4 Comments

5.4.2020.

9A0FF/p @ 9AFF-0085 (Posebni rezervat šumske vegetacije Babji zub – Ponikve)

Posebni rezervat šumske vegetacije Babji zub – Ponikve (9AFF-0085) dio je Parka prirode Medvednica (9AFF-0013) a nalazi se na njenim jugozapadnim obroncima. Malo je podataka o tom području. Uvjereni smo da brojni šetači koji su iskoristili lijep, sunčan dan, te od korone virusa pobjegli iz grada, ni ne znaju da taj dio zaštićen još davne 1963. godine. Većini je cilj doći do prelijepog slapa Sopot koji se nalazi izvan Posebnog rezervata šumske vegetacije Mikulić potok – Vrabečka gora (9AFF-0086), tik uz njegov zapadnu granicu

U Šumarskom listu (7/8, 1980.) pronalazimo: “Rezervat BABJI ZUB – PONIKVE nalazi se u g.j. »Sljeme«, u odjelima (odsjecima) 52 (d-j), 53 i 54 (a-e te j) površine 148,06 ha. To je rezervat hrasta kitnjaka – as. Querco Carpinetum croaticum H-t i as. Luz. ulo Quercetum petraea H-t s nešto as. Querco Castanetum croaticum H-t s pojasom šume bukve -as. Fagetum pannonicum montanum H-t. Uz osnovne vrste nalaze se pojedinačno i neke termofilne vrste kao hrast medunac, crni jasen, crni grab, cer, pasđrijen i dr. U rezervatu nalaze se slikovite stijene s pećinom Babin zub te Partizanskom pećinom a rubom protječe potok Dragolinec, jedina voda (vrelo) u tom području.” (Kasnije su neki odsjeci izuzeti).

Zahvaljujemo se gospođi dr.sc. Marini Popijač, ravnateljici JU Park prirode Medvednica, te njenim kolegicama Martini i Antonii, na razumijevanju i suglasnosti da našim autom uđemo u zaštićeno područje. Naime, rampa je nepremostiva prepreka dok je ne otključaju djelatnici Hrvatskih šuma prema naputku pristiglom iz Parka.

Za rad je korištena standardna oprema: Kenwood TS-480 i inverted V antena za 40 i 20m. Po prvi puta je rađeno pod pozivnom oznakom 9A0FF te smo pod njom aktivirali oba područja (9AFF-0085 i 9AFF-0013). Uz dosta loše uvjete održano su 164 veze s postajama iz 25 zemalja (entiteta) poglavito na 40m. Drago nam je što je nekima to bila prva radioveza s tim zaštićenim područjima.

Log je uploadan na našu mrežnu stranicu a također i na stranicu međunarodnog Flora i fauna programa.

Treba li napomenuti da smo poštovali sva pravila definirana Zakonom o zaštiti prirode i internim pravilima JU Park prirode Medvednica?

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

4 thoughts on “9A0FF/p @ 9AFF-0085 (Special forest reserve Babji zub – Ponikve)

 1. Čuo sam vas u oba entiteta, ali na granici čujnosti, nažalost vi mene niste ( QRM drugih stanica koje su pozivale )
  Molio sam nekoliko puta ( pse CW ) ali niste vidjeli ili?
  Pa ako nije veliki problem za one koji vas čekaju nekoliko sati da odrade vezu sa vama, da odete ne CW nekoliko minuta, ubuduće, u idućim aktivacijama.
  Neki se spuste i na 3.5MHz i tamo odrade stanice iz okruženja.
  Unaprijed hvala.
  9a2ki ico

  Like

 2. Ico,
  Uvjeti su bilo koma. Jedva smo čulu Zdenka, 9A4FM da zove telegrafijom i s mukom ga odradili.
  Kakvi su uvjeti bili, neka ti pokažu prvih 8 veza na 20m. Pet postaja iz 9A!

  9A0FF/P 9A1DR 20200405

  73
  9A6AA

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s