Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Pripreme za 64. Natjecanje mladih tehničara RH

Leave a comment

Osnovna škola “Ljubljanica”

Po današnjem programu, učenici rade uradak u školskoj učionici.
Na početku da bi se “uključili” u razmišljanje razgovaramo o radiokomunikacijama i kako su one izgledale prije osamdesetak godina. Bili su začuđeni kako se nekada slušalo sa detektorskim prijemnikom, kako su izgledali prvi radioaparati sa cijevima , kada je izgrađena “ona” antena na Medvednici.
Prelazimo i na naziv “pojačalo”, koji je naziv negdje “sakriven” u podsvjesti učenika. A ha… pa da, to je to…pojačalo, bila je njihova reakcija. Usput smo naučili koji su to pasivni , a koji aktivni elementi u elektronici.

Nakon “napornog” sata i puno novih izraza, od kojih u glavi bruji, slijedi kratki odmor, a domaćice u školi pogostile su učenike sa sokom, kolačem i bananom. Kratki odmor profesorica Vesna i mentor Ivica, iskoristili su za podijelu alata i materijala za izradu uradka.
Drugi sat iskoristili smo za učenje skidanja PVC izolacije sa vodiča te njegovo savijanje. Jasno, ne ide sve po planu pa su i dva prstića ozlijeđena, no ne jako. Svaki početak je težak.
Netko je prejako zarezao izolaciju i vodič, pa vodič jednostavno otpadne kod savijanja. Uči se savijanje vodiča da lijepo izgleda, a nakon savladavanja pripreme vodiča slijedi kraćenje, savijanje elemenata i stavljanje na univerzalnu pločicu.
Neki su svoje radove završili, neki pogrešno utaknuli koji element, a neki došli tek napola završenog uradka. Slijedeći puta u učionici slijedi dovršetak i ispitivanje ispravnosti uradka.

Nakon sat vremena zaključujemo da vrijeme provedeno na satu nije bilo uzaludno i da su učenici naučili osnove te da mogu dalje samostalnije raditi. Slijedeći puta na rasporedu je i ARG i javljanje preko voki-tokija. Biti će zanimljivo na 0 C°, samo da bude suho vrijeme!
Ipak su učenici radioamateri “Specijalci sa zadatkom više”
(Ovdje mislim na ARG kao treću granu natjecanja) – Sorry AZOO!! I moram to naglasiti.

Držimo se maksimalno propisanih epidemioloških mjera, pranja ruku, čišćenja alata, provjetravanja, samo da ne bude nastave na daljinu. Za sada uspjevamo!
73 de Ivica 9A2HW

Osnovna škola “Borovje”

Nažalost, dogodilo se ono čega sam se plašio. Viši razredi su na nastavi on-line!
Pitanje je sada kompaktnosti grupe i da li će se stići sve napraviti.
Profesorica Tehničog odgoja, gđa. Silvana pokušati će ponovno pokrenuti grupu.

Epidemiološka situacija u gradu Zagrebu ne ide nam na ruku. Žao nam je, ali ne možemo si pomoći

73 de Ivica 9A2HW.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s