Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

64. Natjecanje mladih tehničara u Osnovnim školama: Ljubljanica, Tituš Brezovački i Borovje u Zagrebu

Leave a comment

Približava se kraj predavanja, učenja i praktičnog rada amaterske radiogoniometrije te već drugi tjedan počinju ispiti koji se sastoje iz pismenog dijela, izrade uratka I amaterske radiogoniometrije. Po drugi puta naglašavam da su to “specijalci sa zadatkom više”. Zašto? Jedini su koji imaju DVA praktična ispita na cijelom natjecanju, a praktična obuka se izvodi na otvorenom!. Bilo je hladno i sniježno, a neki su vježbali po kišici i blatu. Nema znanja u toj sportsko- tehničkoj discipline bez vježbanja. No savladala se nova disciplina ARG, zanimljiva grana radioamaterizma.

Dok su neki upijali zadnje lekcije iz amaterske radiogoniometrije, drugi su završavali svoje uradke u učionici uoči samih ispita iz radio komunikacija. Vidi se naočigled spretnost izrade kratkospojnika i savijanja elemenata te montaže elemenata na eksperimentalnu pločicu. Već letimičnim pogledom na pločicu vidi se uloženi trud isplatio. Vodovi su ravni, elementi jednake visine, a ono najvažnije, svi sklopvi prorade odmah.

Prošli tjedan Covid 19 napravio je nered u pohađanju izvanškolske nastave iz radiokomunikacija. Do zadnjega momenta nije se znalo koliko će učenika biti na nastavi. Dok je prošli cijeli tjedan bilo problema u OŠ Borovje I Špansko, ovaj tjedan grupa u OŠ Ljubljanica se smanjila upola. Profesorice Tehničkog odgoja Silvana, Andreja i Vesna, pored redovne nastave, imaju problema i sa izvanškolskom aktivnošću za pripremu učenika.

Neopaženo je prošla obuka učenika u O.Š. Posavski bregi, kod Ivanić grada gdje profesor Tomislav drži nastavu iz radiokomunikacija. Problem je sa izostancima zbog pandemije, a nastavnik je bio također bolestan. Žao nam je što nismo mogli bar malo pripomoći u nastavi. To su divni učenici, koji su se prije dvije godine prvi puta sreli sa radiokomunikacijama, zavoljeli takav rad i eto ih opet u natjecanju. Tomislav je član radio kluba “Hrvatska Flora Fauna”. Bravo za učenike i vrijednog profesora Tomislava.

Dočekali smo Školsko natjecanje, koje je započelo 1.2.2022 godine. Umjesto dvadesetak učenika u radiokomunikacijama iz tri osnovne škole, nekolicina nije bila spremna suočiti se sa problemom izrade i testom znanja. Kumovala je pandemija. U O.Š. Borovje najbolji je bio učenik osmoga razreda Leon. Izradio je vro lijep uradak, opisao ga i obrazložio. Iz radiogoniometrije je Leon postigao odličan rezultat, a “nagrada” je bila – blatnjave cipele.

U popodnevnim satima, već kada je test bio napisan, U O.Š. Tituš Brezovački počinje izrada sklopa. Proučava se dokumentacija i već nakon pola sata prvi rad učenika Mislava je završen, ispitan i sklop radi ispravno. Slijedi rad učenika Luke pa onda učenik Josip. Nemože se ocjeniti čiji je uradak ljepši. Svi dobivaju najviše ocjene. Bravo za Mislava, Luku i Josipa. Josip je od prošle godine neprepoznatljiv; vrlo uredan u izradi i taktičan u radiogoniometriji. Slijedi amaterska radiogoniometrija. Prvi na startu je Josip. Pomoglo mu iskustvo iz prošle godine. Starta ravno prema predajniku, pronalazi ga, javlja se i trči prema cilju. Odlično Josipe. Luka kreće drugi sa cilja. Trči točno prema najačem signalu, javlja se, i postiže još bolje vrijeme. Mislav je treći na startu, ali već na početku počinje krivudati po dvorištu i umjesto da se pouzda u svoje uho, okom traži skriveni predajnik i gubi dragocjene sekunde. Na cilju priznaje pogreške, ali sat je neumoljiv.

Na kraju Školskog natjecanja, nisam sretan sa nizom okolnosti tijekom rada sa učenicima. U prvom redu to je problem pandemije, koja je eskalirala podkraj siječnja i izolacija učenika. Tu je i rad OnLine, a bilo je i hladno vrijeme tijekom radiogoniometrije. Sve zajedno rezultiralo je nedovoljnim brojem predavanja, prekidima u konstantnosti rada i odustajanjem dijela učenika od natjecanja.

73 de Ivica 9A2HW

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s