Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

ZAVRŠENA ŠKOLSKA I ŽUPANIJSKA NATJECANJA MLADIH TEHNIČARA

Leave a comment

                                 ( Naši učenici apsolutni pobjednici u gradu Zagrebu)

Svake godine, a šestu zaredom, Radio klub „Hrvatska Flora Fauna“, uz nastavnike Tehničkog odgoja, proširuje znanje iz „Radiokomunikacija“ učenicima Osnovnih škola na području grada Zagreba. Već početkom siječnja 2023. godine obavijestili smo škole o namjeri mentorstva učenika viših razreda u „Natjecanju mladih tehničara“ iz područja Radiokomunikacija.

Odgovor se nije dugo čekao, jer do sredine siječnja javilo se šest škola sa područja grada Zagreba i jedna škola iz Zagrebačke županije. To su škole: OŠ „Antun Mihanović“ Dubec, OŠ Retkovec, OŠ Lučko, OŠ Ljubljanica, OŠ „Tituš Brezovački“ Špansko i OŠ „August Šenoa“ Selska, a iz Zagrebačke županije OŠ „Bogumil Toni“ Samobor. U gradu Zagrebu imamo preko 100 osnovnih škola, a interes za jednu od grana: “komunikacije i tehnologije” vrlo je niska. To nije obečavajuće uključenje generacija učenika u svijet STEM-a. Hoće li nadležni u Ministarstvu ikada razmisliti o tome i ispraviti?.

Za natjecanje, iz škola grada Zagreba, javilo se 55 učenika i učenica! Iz svake škole prosječno 6-8 učenika i učenica, ali bilo je i više. Nikada toliko !. Zaključak je jednostavan, djeca žele naučiti novo, izgraditi neki uređaj, rastrčati se po livadi sa goniometarskim prijemnikom, a to im nije omogućeno u Nastavnom programu! Neshvatljivo, za današnje vrijeme prijenosa informacija putem radiovalova.

Uvod u Radiokomunikacije, predavanja i praktični radovi sa učenicima započeli su odmah početkom drugog polugodišta, a školska natjecanja planirana su od 8-10 veljače – vrlo malo vremena. Prvi problem za mentora i naš klub, bila je nabava potrebnih dijelova sa eksperimentalnim pločicama. Taj problem je brzo riješen i izrađeni su prvi sklopovi. To je bio „klik“ i poticaj za daljnji rad. Uz kvalitetan alat , koji klub posjeduje, djeca su marljivo skidala izolaciju, savijala vodove elektroničkih elemenata, stavljala sve na eksperimentalnu pločicu i na kraju, uz mentora, ispitivala i upoznavala se sa sklopom koji su uradili. Umjesto jednog sata praktična nastava i rad iz radiogoniometrije je trajala dva sata… vrijeme u nastavi je brzo prolazilo, ispravljale su se greške i učilo se…Mali prstići u  korištenju alata, nakon mjesec dana postali su puno spretniji za izradu praktičnih radova. Nastava u svakoj školi bila je održana bar jednom tjedno, ali i uz dodatnu obradu pitanja iz testova za koju su bili zaduženi profesori Tehničkog odgoja. Koji puta je za šira elektronička objašnjenja „uskočio“ mentor. Po broju škola nije teško zaključiti koliko je vremena trebalo i svaki tjedan prevaliti dosta kilometara automobilom od škole do škole, organizirati  nastavu, nabavku, sortiranje dijelova i opreme poslije nastave u svakoj školi.

Netom prije školskog natjecanja dobiveni su „kitovi sa pločicama“ iz Hrvatskog radioamaterskog saveza. Natjecanje je trajalo tri dana – svaki dan u dvije škole. Sva natjecanja u školama prošla su i odrađena besprijekorno. Radovi su bili lijepo izrađeni, sitnice su igrale ulogu, a u natjecanju iz goniometrije pozornost je na pronalaženju unesrećene osobe, uspostavu radio veze i određivanje koordinata. Sve se to učilo i ponavljalo na svakom satu, a vjerujem i kod kuće. Ipak odlučujuću ulogu u najvećem broju odigrao je Test  znanja iz Tehničke kulture.Za sve dolaske u škole vođena je evidencija praktičnog rada i predavanja.

Nakon natjecanja znamo i pobjednike „Školskog natjecanja iz Radiokomunikacija“ u Gradu Zagrebu:

OŠ „Antun Mihanović“  pobjednik :Zvonimir, učenik 7 razreda

OŠ Retkovec                pobjednica Petra, učenica 7 razreda

OŠ „ August Šenoa“     pobjednik Jakov, učenik 5 razreda

OŠ Ljubljanica              pobjednik Sven,  učenik 8 razreda

OŠ „Tituš Brezovački“  pobjednik Matija, učenik 7 razreda

OŠ Lučko                     pobjednik Mario,  učenik 7 razreda

U isto vrijeme održano je „Školsko natjecanje iz radiokomunikacija“  u OŠ „Bogumil Toni“ u Samoboru. Uz pomoć našeg člana RK „HFF“, Tomislava Fajsta 9A3AFJ, profesora Tehničkog odgoja i mene koji sam podučavao i pripremao učenike iz Radiokomunikacija, dobili smo pobjednika, a to je:

OŠ „Bogumil Toni“ pobjednik Josip, učenik 7 razreda.

ČESTITAMO SVIM POBJEDNICIMA NA ŠKOLSKIM NATJECANJIMA IZ PODRUČJA  „RADIOKOMUNIKACIJE“

Nije bilo vremena za opuštanje i odmah razmišljamo o Županijskom natjecanju. Vremenska prognoza nam je išla na ruku i svaki trenutak sa suncem bez kiše koristili smo za vježbanje radiogoniometrije. Učenici su naučili određivanje „smjera“ u radiogoniometriji, susreli se sa novim kartama, a  napamet „bubali“ uspostavu komunikacije sa Povjerenstvom. Koncem drugoga mjeseca naglo je zahladilo sa snijegom na Sljemenu, a to vrijeme upotrijebili smo za nabavku elektroničkog materijala, učenje o novim elementima i razmišljanju o  sklopu. I mentor se u to hladno vrijeme razbolio. Na ruku nam nisu išli ni Zimski školski praznici, gdje gubimo bar dva sata predavanja i vježbi u svakoj školi. Interesantno je napomenuti da je RK „HFF“ kupio za svakog učenika dodatnog materijala, za druge sklopove, kako bi zadržao djecu u školi na okupu. Nakon saznanja o rezultatima na Školskom natjecanju, u ožujku veliki dio učenika odustaje, a ostaje petnaestak upornih sa pobjednicima. Žao mi je zbog toga, ali što učiniti, kako ih dalje motivirati? Intenzitet učenja sa profesorima na testovima, a i stvari oko poboljšanja rezultata svakog učenika, pojačava se nakon zimskih praznika i pred samo Županijsko natjecanje.

U svim školama u ožujku počinju „Ispiti za nacionalno vrednovanje obrazovanja“. Mijenjamo rasporede dolaska u škole, ali uspijevamo i to prebroditi. Uspješno smo priveli pripreme kraju pred kraj zimskih praznika, lošeg vremena, Ispita za nacionalno vrednovanje…

I svanuo je dan odluke 16. ožujka – Županijsko natjecanje mladih tehničara. Sakupili smo se sa učenicima ujutro u Osnovnoj školi „Oranice“ u zapadnom dijelu Zagreba, naselje Špansko. Po rasporedu prvo se pišu testovi, izrada sklopa, pa radiogoniometrija. Između testova, izrade sklopa, radiogoniometrije i obrane rada bilo je vremena za osvježenje sokom i sendvičem. Učenici su vrijeme iskoristili za ponavljanje testa o obrani radnje. Testove su ispravile dvije profesorice iz komisije i to vrlo „profesionalno“. Za izradu sklopa svi učenici  dobili su isti alat (TNX 9A1WFF) i pripremljene elektroničke dijelove u plastičnoj vrećici. Treći član komisije, Ulip Željko 9A2EY, brinuo se o ocjenjivanju radova.  Nažalost, osobno nisam vidio niti jedan rad, ali vjerujem da su „naši“ bili lijepo izrađeni. U to vrijeme bio sam zauzet sa uređenjem startnog mjesta (odredio Željko!) na školskom igralištu, pripremom  uređaja, slušalica, sata i orijentacijskih prizmi za natjecanje iz radiogoniometrije. Učenici su dolazili do starta na školsko igralište u pratnji profesorice. Pronalaženjem signala odašiljača i znaka za početak traženja  već na startu vidio sam da su gradivo u potpunosti savladali. Treniranjem u školi izvrsno su odredili smjer, te ga određivali u toku trčanja, dok nisu pronašli „ozlijeđenu osobu“, održali radio vezu i trčeći vratili se prema cilju. Točno onako „školski ispravno urađeno“. Jedan natjecatelj nije pronašao „ozlijeđenu osobu“, a jedna natjecateljica je „lutala“

Kada je i zadnji natjecatelj završio natjecanje potajno sam se nadao prvom mjestu, ali tek nakon izvješenih rezultata to se i potvrdilo. Sva mjesta od 1.- 6. pripala su školama gdje je Radio klub 9A1WFF bio mentor. Na kraju, za prva tri mjesta odlučivali su testovi, a razlika je bila po jedan bod- svi preko 30 bodova !. Radovi su dobili najviše ocjene.

Na Županijskom natjecanju u Gradu Zagrebu:

Prvo mjesto osvojio je  Matija iz OŠ „Tituš Brezovački“                                               

Drugo mjesto osvojila je Petra iz OŠ Retkovec                                                               

Treće mjesto osvojio je Zvonimir iz OŠ „Antun Mihanović“

ČESTITAMO MATIJI IZ OŠ „TITUŠ BREZOVAČKI“ NA PRVOM MJESTU ŽUPANIJSKOG NATJECANJA IZ PODRUČJA  „RADIOKOMUNIKACIJE“ U GRADU ZAGREBU.

Bilo bi, po mome mišljenju, nepravedno da bar dvoje učenika ne ide na Državno natjecanje, jer ne postoji Županija u kojoj je bila tako jaka konkurencija, sa tako dobrim rezultatima.

Navečer saznajem od  profesora Tomislava iz Samobora da je

Na natjecanju Zagrebačke županije u Ivanić gradu  iz Radiokomunikacija naš:

Josip, učenik OŠ „Bogumil Toni“ iz Samobora, osvojio Prvo mjesto.

ČESTITAMO JOSIPU IZ OŠ „BOGUMIL TONI“  SAMOBOR, NA PRVOM MJESTU ŽUPANIJSKOG NATJECANJA IZ PODRUČJA „RADIOKOMUNIKACIJE“  U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI.

Ovim uspjehom Radio klub „HFF“  je svojim podučavanjem i mentorstvom u radu sa učenicima, osvojio dva prva mjesta na natjecanju iz Radiokomunikacija u dvije Županije.

Ovo izvješće pisano je 26.03.2023 godine, sa gorčinom, ako znamo da se od početka priprema sa 55 učenika, sve svelo na njih petnaestak do početka Županijskog natjecanja i na kraju je na Županijsko natjecanje išao po jedan učenik iz svake škole. Od svih njih samo jedan iz svake županije ide na Državno. Strašna demotivacija učenika za natjecanja! Mišljenja sam da učenike treba čim dulje zadržati u nastavi, jer samo time dobivamo kvalitetne tehničare. Nema analize problema ali problemi ostaju. Za to nisu krivi  nastavnici i mentori. Elektronika, radiokomunikacije ne mogu se naučiti kroz 1-2 sata neke „radionice“, što je danas uobičajena praksa za dobivanje sredstava iz GU…..

Problemi su isti već desetak godina i dok se ne shvate ozbiljno naše potrebe za edukaciju učenika u tehničkoj kulturi, nema boljitka za nove  mlade radioamatere. Elektronika, radiokomunikacija i radioamaterizam uče se puno duže  od jednog običnog suhoparnog predavanja, što je sada uobičajena praksa nekih udruga  za „povlačenje“ novca iz grada.

NAPOKON 31.3.2023. ODLIČNA VIJEST ZA NAŠ KLUB:

Pored pobjednika u Gradu Zagrebu, našeg učenika Matije  iz O.Š. „Tituš Brezovački“, nakon dvanaest dana saznali smo da je još dvoje učenika iz Grada Zagreba stavljeno na listu za Državno natjecanje.

Oba učenika, Petru iz OŠ. Retkovec i Zvonimira  iz OŠ „A. Mihanovića“ pripremali smo mi iz ,RK „HFF“ i njihovi profesori te su ušli na listu po postignutom rezultatu iz testa, a oboje imaju preko 30 bodova (od mogućih 40). Zahvaljujemo se i Profesorima Tehničkog odgoja na pomoći, razumijevanju i strpljenju što su imali povjerenja u nas: Andreji, Valentini, Dijani, Sanji, Vesni, Ivanu i Tomislavu.

U Zagrebu 2. 4.2023 godine.                                                                      

Tekst i slike: Ivica Vrbanović, tajnik RK „HFF“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s