Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Završeno Državno Natjecanje mladih tehničara u 2023. godini

Leave a comment

Kao i prijašnjih godina Radio klub „Hrvatska Flora Fauna“ je pripremao učenike Osnovnih škola za Natjecanje mladih tehničara na školskoj, županijskoj i državnoj razini iz područja Radiokomunikacija. Dobri rezultati i rad sa učenicima, zainteresirali su veći broj profesora Tehničke kulture iz Zagrebačkih Osnovnih škola za radiokomunikacije, te smo ove godine bili mentori u šest Zagrebačkih osnovnih škola, te u  jednoj školi u gradu Samoboru od 9.1. 2023 , kada su počela predavanja i praktični radovi, bili zauzeti minimalno 4 dana u tjednu. Dnevno smo na predavanja i put „potrošili“ do 6 sati, i u 15 tjedana rada sa učenicima došli do 350 sati! 

Na predavanja, praktični rad i  natjecanja u 7 škola javila su se 52 učenika. Skoro i nisam više začuđen koliko učenici slabo poznaju materiju iz područja radija, osnova radio tehnike i komunikacija.  Ovdje se pojavljuje i prvi problem sa zadržavanjem učenika na nastavi i nabavkom materijala, koji financira radioklub! Začas je prošlo mjesec dana i došlo je školsko natjecanje, prvi „filter“. Kod izrade uratka nije bilo većih problema, a niti na goniometriji „brušenje uha“ sa šumom i razgovori preko primopredajnika.

Od 7.2 do 9.2. 2023. godine održana su natjecanja u Osnovnim školama :
„Antun Mihanović“, „ Retkovec“, „ August Šenoa“, „Ljubljanica“, „Tituš Brezovački“ i „Lučko“.
Najbolji su bili: Zvonimir, Petra, Jakov, Sven, Matija i Mario koji su se plasirali na Županijsko natjecanje u  gradu Zagrebu.
U  Samoboru najbolji je bio Josip iz OŠ „Bogumil Toni“. Osvojili smo prva mjesta, a u gradu Zagrebu (od prvog do šestog mjesta).
U drugom dijelu za „županijsko“ učimo o tranzistorima i integriranim krugovima i sastavljaju se elektronički sklopovi, koji sada imaju ljepši izgled.  Želja za izradu sklopova je takva da sam morao bar jednom tjedno morao kupovati novi elektronički materijal (jasno na teret kluba!).

Na  Županijskom natjecanju, najbolji u gradu Zagrebu, bio je Matija iz OŠ „Tituš Brezovački“.
Bio sam potišten- samo prvi ide na državno natjecanje.
Drugi problem: „otpis“ ostalih učenika i odjednom od njih 43 ostaje samo jedan! Kako ih zadržati?  što im ponuditi? Nakon tjedan dana napokon i dobra vijest, … na Državnu razinu pozvana su tri najbolje plasirana učenika (po testu) iz grada Zagreba, što nas je razveselilo. 

Državno Natjecanje mladih tehničara u 2023. godini održano je od 2.5.- 7.5. u Vodicama.

Trojici učenika : Matiji, Petri i Zvonimiru pridružio se i četvrti, Josip iz Samobora, kojeg su podučavali dvojica članova  Radio kluba „Hrvatska Flora Fauna“. Naš Radio klub bio je mentor četvorici učenika na natjecanju iz Radiokomunikacija. Ne sjećam se da je ikada neka županija u RH  imala toliko predstavnika, učenika na Državnom natjecanju.

Od ukupno šesnaest natjecatelja iz skoro svih županija u RH, nakon tri dana natjecanja naši učenici postigli su izvrsne rezultate i na Državnom nivou osvojili:

Prvo mjesto:    Matija Jerončić iz Zagreba
Drugo mjesto: Josip Tišljar-Matušić iz Samobora
Treće mjesto:  Petra Krištofić iz Zagreba            
Četvrto mjesto: Zvonimir Zebec iz Zagreba.

Čestitamo im na fantastičnim rezultatima. Zavrijedili su to zalaganjem.

Što još reći na kraju o natjecanju i školama? Saznajemo da svega 32% škola u gradu Zagrebu ima učionicu Tehničkog odgoja! Nažalost  Tehnička kultura, u obrazovnom procesu, je na začelju. Odgovor kako učenike motivirati za tehniku isto nisam dobio. Možda će se netko naljutiti na moje pisanje, ali to je realnost.

Zahvaljujem se profesorima Tehničke kulture: Dijani, Valentini, Sanji, Vesni, Andreji, Ivanu i Tomislavu iz navedenih Osnovnih škola , koji su vjerovali u nas, imali razumijevanja ,strpljenja i volje za rad sa učenicima. 

Tekst i slike: Ivica Vrbanović 9A2HW

Leave a comment