Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Borovje elementary school: Preparations for The Young Technicians Competition 2019

Leave a comment

Pripreme za 61. NMT: OŠ Borovje
24.1.2019.

Snowman is looking for hidden transmitter…

I u Osnovnoj školi Borovje stavili smo točku na i: završena je priprema za 61. NMT. Danas su svoja znanja proširivali učenici Benjamin, Damjan, David, Dino i Jakov. Ostali su bili spriječeni. Mentor Ivica je istresao na stol mnogo elektroničkih elemenata i mnogo ideja, ukomponiranih u mnogo priča! Čak je i profesorica Silvana pozorno slušala… Trebalo je te silne žičice ukrotiti te ih upiknuti u eksperimentalne pločice.

Ni današnji susret nije mogao proći bez radioorijentacije. Konačno, tako se i zove kategorija školskog natjecanja u kojoj će učenici sudjelovati. Svi su uspješno odredili pravac i smjer odašiljanog signala a na kraju i sam odašiljač. Bilo je kasno popodne, pao je i sumrak. Svima su bili zanimljivi bili radioamaterski telegrafski signali koje su čuli tražeči signal svoga odašiljača. Zanimalo ih je što to oni kucaju. Čulo se nekoliko postaja iz Poljske i Mađarske. Čini nam se da bi ovdje moglo biti i nekoliko prijamnih radioamatera…

A zašto se ti radioamateri nisu čuli kada smo tražili odašiljač po danu? – bilo je jedno od mnogih pametnih pitanja.

I to je to. Vidimo se na natjecanju idući tjedan… Čini se da je i profesorica Silvana zadovoljna s radom mentora pa je već iznijela neke ideje o daljnjoj suradnji.

 


16.1.2019.

Nismo mi otkrili “Ameriku”. Treba se znati služiti tuđim otkrićima…

Grupa iz OŠ Borovje, predvođeni profesoricom Silvanom Pešut Vitasović, pokušava uhvati ritam s ostalim učenicima zagrebačkih osnovnih škola koji se pripremaju za 61. NMT iz područja Radiokomunikacija. U jakim snagama OŠ Borovje danas su bili David, Ivica, Luka, Jakov, Benjamin, Ivan 1, Ivan 2Dino. Danas su dva sata ratovali s elektroničkim elementima i eksperimentalnim pločicama a tu su im svestrano pomagali profesorica Silvana i mentor Ivica iz Radiokluba HFF.  Kako bi nadoknadili propušteno, jedan po jedan su odlazili (istrčavali!) na školsko dvorište gdje ih je čekao drugi član RK HFF s ARDF goniometrom i skrivenim odašiljačem. Noć je već pala kada je zadnji planirani učenik iz grupe po jakom vjetru odradio ARDF dio. Zanimljivo je bilo da prvi učenik nije odmah locirao odašiljač. Ubrzo je ustanovljeno da je vjetar srušio štap s antenom a tada se stvari usložnjavaju: radiovalovi tada postaju nestašni… I ne samo to! Večernji su sati pa ti nestašni radiovalovi donesu u prijamnik pregršt telegrafskih signala. Naime, ne treba zaboraviti da je riječ o radioamaterskom frekventnom opsegu od 3500 do 3700 KHz, gdje oni “pravi” radioamateri (kako se znaju međusobno zvati), telegrafisti, caruju. Iskustvo koje će dobro doći organizatorima natjecanja.

Po završetku današnje obuke, članovi RK HFF skoknuli su do jednog od naših najboljih stručnjaka za ovo područje (a i šire), Željka, 9A2EY. On im je s neskrivenim oduševljenjem pokazao jednu staru knjižicu (iz 30 i neke), koja govori o temi obrađivanoj u svim zagrebačkim osnovnim školama tijekom priprema za natjecanja mladih tehničara iz područja Radiokomunikacije. Jedna slika posebno nam je upala u oči: poznata lijepa krivulja kardioida koju su učenici savladali proučavajući jačinu signala odašiljača slušanog  ARDF prijamnikom s feritnom te dodanom štap antenom. (Kažu stručnjaci: Kardioida je krivulja koja je dobila ime po grčkoj riječi ϰαρδıοεıδής (srcolik). Nastaje tako što pratimo točku na kružnici koja se kreće oko fiksnog kruga istog polumjera). Ime joj je prije 280 godina da matematičar Giovanni Francesco Salvemini. Hvala Giovanni! Saluti da Zagabria!


9.1.2019.
Krenule su pripreme za Natjecanje mladih tehničara i u OŠ Borovje. S profesoricom Silvanom Pešut Vitasović i njenim učenicima (Benjamin, David, Jakov, Ivan 1, Ivan 2 i Dino),  susreli smo se u predvorju novoizgrađene lijepe škole u Borovju. To je naselje nedaleko od poznatijeg Folnegovićevog naselja s ove strane Save. Odlazimo u kabinet i odmah krećemo s uvodnim predavanjem objašnjavajući od kuda potječe ova naša priča: Radiokomunikacije. Naravno, bez praćenja ugroženih životinjskih vrsta nije moglo ni danas. Slijedi zanimljiva priča o našim rodama koje su u suradnji Parka prirode Lonjsko polje i zagrebačkog ZOO-a, prije dvije godine, cijelo vrijeme leta praćene od Hrvatske do juga Afrike. Nosile su mali odašiljač napajan solarnim kolektorom. I današnji mentori su sudjelovali u tome. Tu je i ogrlica koju su članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna dobili od prof. Hubera koji proučava život i kretanje medvjeda. Ogrlicu je godinu dana oko vrata nosila vučica Tanya. Bila je to tužna priča jer je ogrlica pronađena u jezeru Lokve u Gorskom kotaru… Ima takvih priča još, no nema se vremena. Radi se užurbanim tempom. 

Ubrzo dečki oblače zimske jakne i svi odlaze u dvorište. Dosta je hladno. Kao da rijeka Sava koja nedaleko teče donosi dodatno osvježenje… Sakrivamo jedan odašiljač, te koristeći malo pojačalo (uradak mentora Ivice, 9A2HW) smješteno u zanimljivu torbicu, krećemo u potragu. Signal odašiljača priman preko goniometra čuje se preko malog zvučnika po cijelom dvorištu.  Dečki u stopu prate mentora. I sami se okušavaju u određivanju smjera, nakon što su zajedno odredili pravac emitiranja. Odašiljač je dobro sakriven. Ne vidi se sa startne pozicije. I profesorica Silvana se želi iskušati. Dobro joj ide. Sama zaključuje da to i nije tako teško i uvjerena je da će to klinci uspjeti savladati. Vraćamo se u kabinet te mentor Ivica objašnjava fizikalne zakonitosti koje su im pomogle da pronađu sakriveni predajnik. Naravno, bez dijagrama zračenja feritne i štap antene se ne može. Idući tjedan će na rasporedu biti: pojedinačno traženje odašiljača te rad u kabinetu, odnosno, uvježbavanje motorike prstiju stavljanjem elektroničkih elemenata u eksperimentalnu pločicu.
Dečki su bili super!

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a comment