Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Retkovec elementary school: Preparations for The Young Technicians Competition 2019

Leave a comment

Pripreme za Natjecanje mladih tehničara: OŠ Retkovec

23.1.2019.

Danas je zadnji dan priprema za 61. NMT i u OŠ Retkovec. Učenike i učenice očekuje natjecanje koje će se održati od 29. siječnja do 1. veljače 2019. godine. 
Ipak, još jednom je ponovljeno sve do sada prijeđeno. I odašiljač je po snijegu uspješno pronađen, mada se mentor trudio da iza sebe ne ostavlja trag…

Profesorica Valentina Dijačić rado prihvaća prijedlog da se i njeni učenici pridruže kao posjetitelji Otvorenom prvenstvu u amaterskoj goniometriji koje se u svibnju 2019. u organizaciji Zagrebačkog radioamaterskog saveza održava u Zagrebu.

Ovime završavamo ovaj mali dnevnik… Uskoro ćemo pratiti najbolje učenike zagrebačkih osnovnih škola u pripremama za Županijsko natjecanje mladih tehničara… Među njima će biti i učenici ove škole.


17.1.2019.

Članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna danas rade “prekovremeno”. Nakon dva sata provedenih u OŠ M. J. Zagorke, evo ih u OŠ Retkovec. Profesorica Valentina nestrpljivo čeka. Pa, te dvije škole i nisu tako blizu… Tu su i stari znanci, učenici Iva, Sara, Josip, Branimir i Lovro.

Radi se po uhodanom načinu: Svi s mentorom Ivicom iz RK HFF, rade na eksperimentalnim pločicama, a na poziv preko PMR-a istrčavaju u dvorište. Odašiljač je već spreman a sada se nalazi s druge strane škole, na nepoznatom terenu. Trening je započeo u 19.00 a sada je već 20.00 sati… Treba se pouzdati samo u ono što je do sada naučeno te po signalu primanom goniometrom pronaći odašiljač. Kao i uvijek u životu – kada se nešto nauči, više nije teško. Iva i Sara su odlične u goniometriji a ni dečki ne zaostaju.

Idući tjedan je zadnji dan obuke. Profesorica Valentina već dogovara termin školskog natjecanja…


11.1.2019.

Sa svojim pripremama u Novoj godini ritam hvataju i učenici OŠ Retkovec! Danas su došli Branimir, Sara i Iva. Tu je i profesorica Valentina. Ostaje se u učionici, ponavlja do sada obrađeno a na teren izlaze idući tjedan. Ništa novo za njih. Treba samo steći rutinu i osloboditi se. Mentor Ivica iz Radiokluba HFF ih podsjeća na elemente koje će koristiti na školskom nivou natjecanja. Kondenzatori, zavojnice, diode. I ona obična i LED.  Radi se na eksperimentalnim pločica i uvježbava postavljanje elektroničkih elemenata u predviđene rupice. Nije teško, ali ipak… Treba trenirati… I onaj jednostavni kratkospojnik i nije baš tako bezazlen. Treba ga ukrotiti i duljinu prilagoditi shemi. I na funkcionalnost i na izgled treba pozornost obratiti… Dva sata su brzo prošla…


 

20.12.2018.

Danas su mentori iz Radiokluba HFF u OŠ Retkovec radili s učenicima u učionici. Ponovljeno je ono što je naučeno o elementima koji se pojavljuju u elektroničkim sklopovima. Proučavano je serijsko i paralelno spajanje kondenzatora kao elemenata titrajnog kruga, provjera i očitavanje vrijednosti kondenzatora, montaža elemenata (zavojnice, kondenzatora, dioda i LED dioda) na testne pločice, te provjera njihova ispravnosti.

Dok su dečki radili svoju zadaću, djevojke Sara i Iva, pozorno su pratile izlaganje mentora Ivice, 9A2HW, a potom i same složile elemente na testne pločice što bi rekao Ivica, onak’ – kak’ se to dela.

Svi su već otišli doma. Mrak je davno pao. Mala grupa kandidata za sudjelovanje na 61. Natjecanju mladih tehničara zadnja izlazi iz škole. Slijede praznici pa će se obukom nastaviti s prvim danima sljedeće godine.

 


11.12.2018.

Danas je u OŠ Retkovec u sklopu priprema za 61. Natjecanje mladih tehničara, bio rad na terenu. Članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna sakrili su dva radioodašiljača. Svaki je emitirao svoj znak na svojoj frekvenciji. Učenice Sara i Iva, koje su kao ženski dio ekipe tražile jedan od odašiljača, ubrzo su oko sebe okupile znatiželjne učenike prvog i drugog razreda koji su ih slijedili tijekom potrage, znatiželjno propitujući. Muški dio ekipe, njih četvorica, tražio je svoj odašiljač na drugom kraju školskog dvorišta. Potom su se ekipe mimoišle na terenu…

Treba li reći da je potraga uspješno obavljena? Mentor Ivica, 9A2HW, zadovoljan je postignutim.

 


6.12.2018. (19.15 – 20.15)

Nekoliko sati nakon vremena provedenoga sa sedmašima i sedmašicama OŠ Ljubljanica, evo nas (opet) u OŠ Retkovcu. Čekaju nas Dario, Lovro, Iva, Sara, Marko i Ivan. Ostali imaju obveze u matematičkoj grupi. Iva je nova pa joj objašnjavamo ono što je propustila zadnja dva puta. Neki su bili na 60. NMT, ali sada su godinu dana stariji. S njima je lakše jer već znaju proceduru. Ostajemo u razredu. Radi se teoretski dio: upoznavanje s elementima elektroničkih sklopova, izolatorima i vodičima. Na klupama je hrpa testnih pločica, otpornika, kondenzatora, tranzistora, integriranih sklopova, dioda… Sve što smo mogli izvući iz kabineta njihove prof. Dijačić. Radiovalovi svuda oko nas.

Na kraju je i u ovaj razred, po članovima Radiokluba HFF, Sveti Nikola poslao poklone. I gospodin ravnatelj je dobio jedan (poklon).

 


28.11.2018.

Dana, 28.11.2018. godine, opet smo u OŠ Retkovec, radi nastavka priprema učenika te škole za nastup na Natjecanju mladih tehničara 2019. Vrijeme prohladno ali suho. Dok jedan član Radiokluba Hrvatska Flora Fauna (9A6AA) u školskom parku postavlja dva odašiljača, drugi (Ivica, 9A2HW) priprema učenike za njihovo traženje. Odašiljači su napravili sami članovi Kluba. Na obuku su ovaj puta došli Branimir, Sara, David, Marin, Petar, Marko, Borna, Karlo, Lovro… Na raspolaganju su im tri goniometra i dva para PMR uređaja. U očekivanju novih, postupa se po ovogodišnjim pravilima za ovo natjecanje. Vrijeme potrebno za pronalazak odašiljača i javljanje povjerenstvu te dolazak na cilj, još se ne mjeri. Treba prvo savladati određivanje pravca i smjera odašiljanog radiosignala, sricanje brojeva i slova te uporabu ručne radijske postaje…

Devedeset minuta je brzo prošlo. Pozdravljamo se s učenicima i njihovom profesoricom Valentinom Dijačić. Vidimo se sljedeći tjedan u večernjim satima…

 


22.11.2018.

Danas, 22.11.2018, u večernjim satima počela je obuka učenika OŠ Retkovec za sudjelovanje na školskom (29. siječnja do 1. veljače 2019.) a potom i županijskom (1. ožujka 2019.) natjecanju mladih tehničara (NMT). Naravno, cilj je 61. Državno natjecanje na kojem će najuspješniji nastupati od 25. do 28. ožujka 2019. a organizatori su Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK).

U nazočnosti profesorice fizike i politehnike, gđe Valentine Dijačić, glavnu riječ su vodili članovi Radiokluba HFF, Ivica, 9A2HW, i Emir, 9A6AA. Desetak učenika pozorno je slušalo mentore a potom se bacilo na praktični dio – traženje sakrivenih odašiljača. Bilo je vrlo uspješno.

Dva sata su brzo prošla a i zahladilo je … pa nastavak slijedi sljedeći tjedan…

 

 

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s