Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Članovi RKHFF u OŠ “Retkovec” (V)

3 Comments

Danas, 1. veljače 2018., dosadašnji trud učenika 6. i 8. razreda OŠ Retkovec, njihove mentorice profesorice fizike i politehnike, gđe. Valentine Dijačić, ali i članova Radiokluba HFF (Ivice, 9A2HW i Emira, 9A6AA) urodio je plodom: završen je školski/klupski nivo 60. Natjecanja mladih tehničara.

I prije nego su učenici danas došli u školu, vrijedni dvojac iz RK HFF sakrio je odašiljač u školskom dvorištu, ali tako da se on mogao vidjeti tek kada se dođe do stabla i zaviri iza njega. Kiša koja je to jutro padala kao da je znala da treba prestati. Ipak, ono što je trebalo biti  travnata površina sada je prekrivena blatom. Mada je na startu sve kazivalo da valja nama preko blata, dogovoreno je da se to područja zaobilazi smatrajući ga vodenom površinom

Ivica, 9A2HW, postavlja odašiljač kojeg je napravio za ovu prigodu.

Tišinu molim! Počinje ispit. Upoznavanje sa zadatkom…

Navedimo nekoliko rečenica iz preciznog naputka za ovu kategoriju: Na natjecanju u kategoriji Radiokomunikacije spašavanje unesrećene osobe pravila su prilagođena službenim svjetskim pravilima u ovoj kategoriji. Radioodašiljač, koji se koristi za lociranje unesrećene osobe, odašilje na frekvencijskom području 3.5 MHz uz poštivanje raspodjele koju je odredio 1. Region IARU. Koriste se odašiljači snage do 50 mW s vrstom emisije A1A. Antena je vertikalno polarizirana i dužine 2 do 5 metara. Brzina kojom se odašilje pozivna oznaka je između 50 i 60 znakova u minuti. Za pronalaženje unesrećene osobe koristi se radiogoniometar za frekvencijsko područje 3,5 MHz. Poštujući određenu proceduru (pronalazak signala odašiljača na prijemniku prije starta, pronalazak odašiljača na terenu, uspostava radioveze radijskom postajom s povjerenstvom uz sricanje svoga imena, dojava koordinata unesrećenog, te žurnog odlaska do starta gdje drugi član povjerenstva mjeri dolazno vrijeme natjecatelja na cilj) postignuti su izuzetni rezultati. Svi su odradili navedenu proceduru unutar 50% od zadanog vremena.

Uslijedio je pismeni uradak, prilagođen razredu koji pojedini učenik ide.

Potom je na red došla izrada jednostavne tehničke tvorevine. Ovaj puta riječ je bila o  detektorskom prijemniku s titrajnim krugom. I ovdje je povjerenstvo imalo dosta posla. Vrednovana je ispravnost u korištenju materijala, preciznost izrade uratka, njegov estetski izgled i ispravnost. Kada su elementi posloženi u testnu pločicu (na ovom nivou natjecanja elementi se ne leme), uslijedila je obrana rada: natjecatelji su  vodili računa o sigurnosti u izražavanju, ispravnosti tehničkog izražavanja, navođenju konkretnih primjere u izlaganju te – razumijevanje gradiva. Učenici su morali usvojiti i neke nove pojmove te saznati da od bežičnog prijenosa visokofrekventne struje nemamo neposredne koristi jer su te frekvencije nečujne za naše uho. Potrebno je bežično prenijeti i niskofrekventnu struju koja se može zatim pretvoriti u zvuk. Takav prijenos postiže se indirektno, postupkom koji se zove modulacija. Po tom postupku jačina VF struje nije uvijek jednaka već se mijenja u ritmu niske frekvencije. Zato u svakom radiodifuznom odašiljaču postoji dio koji se zove modulator. Njemu istodobno dovodi i nemoduliranu VF struju i NF struju, a iz njega izlazi modulirana VF struja. Nimalo lako za učenike 6. i 8 razreda! 

Posebno zadovoljstvo i mentora i učenika bilo je kada su ustanovili da prijemnici – rade.

Rezultate ćemo, kada to bude vrijeme, objaviti na ovoj stranici…

Sara, Josip, Filip, Benjamin i Branimir poželjeli su da kao promatrači nazoče Otvorenom prvenstvu Zagreba u ARDF-u koje se tradicionalno održava u svibnju mjesecu.

 

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

3 thoughts on “Članovi RKHFF u OŠ “Retkovec” (V)

  1. Pingback: Članovi RKHFF u OŠ “Retkovec” (VIII) … | Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“

  2. Pingback: … učenici OŠ “Retkovec” na Županijskom natjecanju | Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“

  3. Pingback: Beni ide dalje… | Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s