Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

64. Državno natjecanje mladih tehničara RH

Leave a comment

Primošten 2.- 4. svibnja 2022. godine

Sa velikim zadovoljstvom obavještavam Vas da je na 64. Državnom natjecanju mladih tehničara RH, koje je ove godine održano u Primoštenu, drugo mjesto iz područja Radiokomunikacija zauzeo Sven Sarajlić, učenik Osnovne škole Ljubljanica iz Zagreba.

Sven je ujedno branio i boje našeg Radio kluba „Hrvatska Flora Fauna“ 9A1WFF , a mentor je bio Ivica Vrbanović – 9A2HW.
Još jednom čestitamo Svenu na odličnom rezultatu i mentoru Ivici na upornosti i prenesenom znanju. Zahvaljujemo se profesorici tehničkog odgoja g. Vesni Galamboš na ustrajnosti i povjerenju u naš rad.

Prenosimo tekst mentora Ivice Vrbanovića 9A2HW:

“U nekoliko navrata o samom tijeku obučavanja učenika pisali smo na internetskim stranicama Hrvatskog radioamatersko saveza i na našim WordPress stranicama.

Vrijeme između Školskog i Županijskog natjecanja bilo je kratko – svega 4 tjedna. Povremeni prekidi nastave u školama, zbog pandemije Covid 19, samo su unazadili znanje učenika u nastavi Tehničkog odgoja i priprema Testa znanja. Županijsko natjecanje Grada Zagreba iz Radiokomunikacija održano je početkom ožujka u OŠ Špansko u istoimenom naselju. Bilo je ukupno 5 učenika. Mislav, jedan od najboljih, dan uoči natjecanja se razbolio.
Na Županijskom natjecanju grada Zagreba, prva je bila učenica iz OŠ Brestje, koja je kasnije odustala od Državnog natjecanja. Drugi je bio naš Sven. Bio sam malo potišten, ali idemo dalje…. Ono što se ne smije dogoditi Državnom povjerenstvu je proglašenje i poziv na Državno natjecanje, koje je kasnilo više od 3 (tri) tjedna. Niste sigurni u odlazak na „Državno“ i što dalje, … pripreme ili odustajanje! To se ne smije dogoditi.
Povjerenstvu bi trebalo razmisliti da 2 (dvoje) učenika iz grada Zagreba pozove na Državno natjecanje zbog broja Osnovnih škola kojih u Zagrebu ima preko 120!
Ne bih govorio o tome koliko škola ima alatom opremljenu radionicu! Izgleda mi da Tehnička kultura, sa još par ostalih prirodnih predmeta, ne zauzima bogzna kakvo mjesto u našem obrazovanju. Šteta, velika šteta.

Na 64. Državno natjecanje mladih tehničara u Primošten krenuli smo autobusom kao ekipa Grada Zagreba. Trajanje natjecanja, … tri dana , sa putom, zaista je prekratko vrijeme. U autobusu raspravljamo o tehnici, nastavi… o čemu drugome, a normalno sve začinjeno i smijehom. Pri dolasku u popodnevnim satima u Primošten prvo iznenađenje: umjesto ručka samo sendviči za sve sudionike i oko 2 sata odmora te u 17.30 sati Pismeni test znanja koji traje 1 sat i 30 minuta. Sven je napisao test odlično i treći je po bodovima, što saznajemo drugi da po objavi rezultata. No rano navečer, poslije večere umorni brzo smo zaspali. Ujutro rano ustajanje i pripreme za praktični rad i ARG. I opet iznenađenje; prvo Radioamaterska goniometrija. Nažalost radiogoniometrija nije za našega Svena najbolje prošla. Nakon nastupa na ARG trčanju, jecajući je došao do nas, a profesorica Vesna i ja jedva smo ga umirili. Tješili ga da nastavi i da se koncentrira na praktični rad jer „nije sve izgubljeno“. Vjerovao sam da može dobro napraviti rad. Poslije ručka bio je odmor, te završetak rada do 18.00 sati. Sven je bio puno prije gotov od ostalih sa uratkom i obranom rada. Ono što mi je iznimno drago, … Sven je jedini obrazložio tehnički rad samoga uređaja i to mi znači više od onoga … koji alat…mjere zaštite..itd , a to je samo znak da je počeo razumijevati bit same elektronike, a to su dijelovi elektroničkog sklopa koje je izradio.

U kasno poslijepodne, nakon završetka svega dobroga i lošega u toku dana, nas troje otišli smo u šetnju i razgledavanje Primoštena. Za opuštanje i nagradu „pale“ su kugle sladoleda i sokovi. Nismo mi velikih prohtjeva… Već za večerom vidjela se neka napetost u zraku, diskusije o natjecanju, veliko iščekivanje rezultata. A rezultati izlaze tek u 22.00 sata… Tko će to dočekati… No, kada su rezultati izvješeni na tabli, nastala je strka. Neki su skakali od veselja, a neki tugovali.
Naš Sven je DRUGI IZ RADIOKOMUNIKACIJA U HRVATSKOJ. BRAVO!!!
Od uzbuđenja, razgovora, analize i kako dalje, ponoć je prošla, a jutro će brzo doći.
Ujutro je na svečanosti u Kongresnoj dvorani, Viši savjetnik za tehničku kulturu i informatiku prof. Žarko Bošnjak iz Agencije za odgoj i obrazovanje, pročitao imena i prezimena učenika za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto.
Nažalost Diplome nisu bile izrađene, tako da će biti kasnije uručene učenicima. To je propust.
Bilo je na kraju zajedničkog slikanja i nakon toga krenuli smo prema Trogiru. Tu smo zajedno sa učenicima razgledali znamenitosti grada Trogira unutar zidina, malo se odmorili i rano poslije podne krenuli prema Zagrebu, gdje smo stigli u zalazak sunca. Pri rastanku zaželjeli smo jedni drugima bolji uspjeh slijedeće godine.

Na kraju, razmišljajući, zaključujem da su tri dana premalo za takvo natjecanje (prije pandemije trajalo je četiri dana). Sama pandemija smanjila je i broj djece na natjecanju, ali isto tako djeca nemaju dovoljno motivacije ili dovoljno ne poznaju neka područja tehničke kulture. Kao elektroničar, razmišljam, premalo se radi na elektronici i radio komunikacijama. Jedan sat tjedno je premalo da se bilo što kvalitetno nauči (bavite se sportom jednom tjedno jedan sat i kakav ćete biti sportaš?!!). U odnosu na neke naše sjeverne županije Grad Zagreb zaostaje po broju bolje plasiranih učenika na natjecanjima, pa i po broju učenika, ali je zato bolji od nekih južnih županija. Ulaganja u Tehničku kulturu i Gradu Zagrebu su sve manja, a da ne govorim o udrugama i ulaganju u Osnovna sredstva u tehničkoj kulturi. (Ove godine nismo dobili još nikakva sredstva!).

I na kraju, nije mi jasno zašto su Radiokomunikacije izvan nastavni predmet??
Danas , kada se u svijetu sve upravlja radiovalovima (medicina, industrija, vojna industrija, strojarstvo, robotika, sve vrste komunikacija, svemirske postaje, globalno pozicioniranje…) u Osnovnim školama tome se ne posvećuje niti jedan sat predavanja.
Tko još priča o „Školi za život“, koja je bila aktualna prije samo par godina? Zbog toga sam zabrinut.

Idemo dalje. Čekaju nas pripreme za „Radioamaterski kamp na Sljemenu“ od 9-15 7. 2022 godine u Hotelu Tomislavov dom.

Vidimo se, 73 de Ivica 9A2HW”

Leave a comment