Amateur Radio Club „Croatian Flora Fauna“ 9A1WFF

Naše “lisice” se spremaju na spavanje…

Leave a comment

Oprema za traženje “lisica”: prijemnik i (home made) pojačalo koje pojačava signal primljen goniometrom.

Četvrtak (17.8.2017.) je jedan od onih dana kada se nova grupa mladih, uključena u svoj tjedni program Divljeg ljeta u ZOO vrtu, susreće s radioamaterima i temama koje su zajedničke i Radioklubu i ZOO vrtu: praćenje i zaštita ugroženih zvijeri. Kao što radioamateri traže svoje skrivene odašiljače (amaterska radiogoniometrija – ARG), na sličan način se prate i proučavaju ugrožene životinje: određivanjem pravca i smjera signala emitiranog s malog odašiljača, na neki način, bezbolno pričvršćenog na ciljanu životinju. Kod divljih zvijeri uređaj je najčešće smješten u njihovoj ogrlici.
Ivica, član Radiokluba Hrvatska Flora Fauna, koji je i ovaj četvrtak s mladima, kaže nam:
“Već ujutro, dok nije tako vruće, posakrivao sam naše male odašiljače, koji će glumiti lisice. Moram paziti da taj postupak ne vidi neko od djece koje upravo imaju i druge aktivnosti u ZOO vrtu… i vidim grupu… njih dvadesetak s voditeljima Petrom i Tomislavom, zastali uz nastambu smeđeg medvjeda. Hrane medu sladoledima. Djeca  raspravljaju  i skakuću uz kavez a medo je sretan k’o medo, jer sigurno do ovoga ljeta u životu, nije pojeo toliko sladoleda. Bila je to povelika zdjela tako da sam uvjeren da se medo rashladio. Već oko 09.20 sati ekipa dolazi do mene da čuju zanimljivosti o goniometrijskom praćenju  ugroženih životinja i određivanju njihovog položaja u Zološkom vrtu. Lijepo ih je vidjeti mirne kako sjede na zidiću a neki stalno promatraju opremu – prijemnik i pojačalo. Uz priču o ugroženosti i znatiželju  da vide i osjete odašiljač koji je bio na vratu jednom od divljih medvjeda lutalica, polako prelazimo na opis prijemnika za radiogoniometriju. Gradivo je brzo savladano i sada znaju što je gonio (kut) i metrija (mjerenje). Prije traženja naših “lisica” po ZOO-u djeca isprobavaju pravac na goniometru slušajući odašiljač koji stalno odašilje Morseovom abecedom slovo “S”, te krećemo u potragu. Prva “lisicu”, uz par stajanja na križanjima stazica te ponovnog određivanja smjera pronalaze na Labuđem otoku… trče ravno prema njoj….

Evo je, evo je…! – veselo viču i pitaju zašto je pod drvetom u hladovini? Što odgovoriti? Pa odmara se od lova i pazi na mladunčad… Krećemo dalje i tražimo lisicu koja odašilje slovo “M“. Zastajemo na križanjima puteva, ostali posjetitelji nas znatiželjno promatraju, djeca se mijenjaju na prijemniku, određujući smjer i  brzo pronalaze i drugu lisicu. I ova je bila sakrivena u podnožju borova, prekrivena puzavcom i jednim velikim prirodnim kamenom u blizini.

Kod treće lisice, koja kuca slovo“D“, odlaze u krivom smjeru. Pa i natjecatelji na ARG-u koji puta pogriješe…. Teško je i nemoguće djeci u prirodi, u jednom satu objasniti sve tajne odašiljanja i rasprostiranja radiovalova.

Ispravljam ih i opet grupa kreće do treće “lisice“ koja se javlja sa slovom „D“. Nakon par križanja i promjena za prijemnikom grupa pronalazi i zadnju “lisicu”. Nekima je bilo žao što je kraj. Tražili bi i četvrtu!

Uz par završnih rečenica o radioamaterima, završavamo druženje. Rastajemo se… Još imaju drugog posla koje moraju odraditi u ZOO-u. Zainteresirani su bili gotovo svi, ali spomenimo samo neke: Adrijan (OŠ A. Cesareca), Lana (OŠ o. Petra Perice), Matej (OŠ Vjenceslava Holjevca) i Karlo (OŠ Dragutina Kušlana).

 

 

Neka od dosadašnjih druženja tijekom Divljeg ljeta u ZOO vrtu:

Author: 9A6AA

Amateur Radio Club Croatian Flora Fauna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s